Zielone oliwki po sycylijsku

627

Oliwki to prawdziwy, kulinarny symbol Sycylii. Stanowią jedne z najcenniejszych darów sycylijskiej ziemi i są cenionym towarem eksportowym, zarówno w postaci przetworzonej, jak i nieprzetworzonej. Dziś na blogu przepis na pyszną przystawkę w pięć minut – zielone oliwki po sycylijsku. Wystarczą dobre oliwki i kilka składników, które powinny się znaleźć w każdym domu. Takie oliwki można podać jako przystawkę, przekąskę do aperitivo lub jako dodatek.
Zielone oraz czarne oliwki importowane prosto z Sycylii możecie kupić w Mercatino – sklepiku z włoskimi specjałami i zamówić je z dostawą prosto do domu! Smacznego!

Zielone oliwki po sycylijsku

Porcje 4
Czas przygotowania 5 mins

Składniki

  • 200g oliwek zielonych (dużych)
  • 1 papryczka chilli
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • sycylijskie oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka octu z białego wina opcjonalnie

Instrukcja

  • Oliwki odsącz z zalewy i przełóż do miski
  • Papryczkę drobno posiekaj i dodaj do oliwek
  • Wlej oliwę z oliwek i dodaj przyprawy: sól, pieprz i oregano oraz opcjonalnie łyżeczkę octu z białego wina
  • Dokładnie wymieszaj i podawaj jako przystawkę lub dodatek
zielone oliwki po sycylijsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close