Oliwki to prawdziwy, kulinarny symbol Sycylii. Stanowią jedne z najcenniejszych darów sycylijskiej ziemi i są cenionym towarem eksportowym, zarówno w postaci przetworzonej, jak i nieprzetworzonej. Dziś na blogu przepis na pyszną przystawkę w pięć minut – zielone oliwki po sycylijsku. Wystarczą dobre oliwki i kilka składników, które powinny się znaleźć w każdym domu. Takie oliwki można podać jako przystawkę, przekąskę do aperitivo lub jako dodatek.
Zielone oraz czarne oliwki importowane prosto z Sycylii możecie kupić w Mercatino – sklepiku z włoskimi specjałami i zamówić je z dostawą prosto do domu! Smacznego!
Zielone oliwki po sycylijsku
Składniki
- 200g oliwek zielonych (dużych)
- 1 papryczka chilli
- 20 ml oliwy z oliwek
- sycylijskie oregano
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka octu z białego wina opcjonalnie
Instrukcja
- Oliwki odsącz z zalewy i przełóż do miski
- Papryczkę drobno posiekaj i dodaj do oliwek
- Wlej oliwę z oliwek i dodaj przyprawy: sól, pieprz i oregano oraz opcjonalnie łyżeczkę octu z białego wina
- Dokładnie wymieszaj i podawaj jako przystawkę lub dodatek