Pasta alla norma to absolutna sycylijska klasyka. Tytuł wpisu nawiązuje, jak i nazwa tego dania, do opery wybitnego, katańskiego kompozytora Vincenzo Belliniego. Istnieją różne teorie na temat etymologii nazwy Pasta alla norma i jego powiązania ze słynną operą Norma. Która z nich jest słuszna? Nie mi to oceniać, dziś zajmiemy się zupełnie czymś innym, bowiem nie etymologią, nie historią, nie muzyką, a gotowaniem! Pasta alla norma jest dla mnie istotą sycylijskiej kuchni i jednym z moich ulubionych sycylijskich dań. Pomidory, bakłażan, ser ricotta salata i świeżość bazylii – wszystko gra tu niczym najwybitniejsi, operowi wirtuozi. Smak Sycylii na talerzu!

Pasta alla norma
Składniki
- 200 g makaronu rigatoni możesz zastąpić go penne rigate
- 1 duży bakłażan lub dwa małe
- 400 g wysokiej jakości, włoskiej polpy pomidorowej (jedna puszka)
- garść świeżej bazylii
- 75 g sera ricotta salata
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek do smażenia bakłażana
- sól
Instrukcja
- Bakłażany pokrój na plastry ok. 1 cm, umieść w cedzaku, posyp solą, obciąż np. talerzykiem i butelką wody i odstaw na 30-40 minut
- Opłucz bakłażany, osusz ręcznikiem papierowym i smaż na dużej ilości rozgrzanej oliwy z oliwek na złocisty kolor z obu stron
- Usmażone bakłażany wyłóż na ręcznik papierowy, a następnie pokrój w podłużne paski lub na krzyż (jeden plasterek na cztery części)
- Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej niewielką ilość oliwy, dodaj posiekany ząbek czosnku, a po 2 minutach polpę pomidorową i bakłażany, zredukuj około 10 minut i dodaj bazylię
- W między czasie w garnku ugotuj makaron rigatoni, a po odcedzeniu go z wody dodaj do pomidorów i bakłażana
- Wszystko dokładnie wymieszaj, przełóż na talerz i posyp startym serem ricotta salata oraz udekoruj listkami bazylii – smacznego!