Roladki z bakłażana z szynką i mozzarellą

1K

W dzisiejszym wpisie na blogu przepis na pyszne i proste roladki z bakłażana. Bakłażan jest jednym z warzyw, które mają szerokie zastosowanie w kuchni sycylijskiej i jest niezwykle popularny na Sycylii. Istnieje wiele przepisów na roladki z bakłażana, w dużej mierze bezmięsnych, z serami – provolą, pecorino czy cacciocavallo. W tym wpisie przedstawię przepis na roladki z wersji z szynką i mozzarellą. Z pewnością bez problemu znajdziecie wszystkie potrzebne składniki w swojej kuchni. Takie roladki sprawdzą się idealnie, jeśli spodziewacie się gości. Możecie je przygotować wcześniej, a odgrzewane w piekarniku będą smakować równie dobrze (a może nawet lepiej)! Idealnie sprawdzą się jako przystawka lub drugie danie. Smacznego!

Roladki z bakłażana z szynką i mozzarellą

Porcje 4
Czas przygotowania 50 mins

Składniki

  • 2 bakłażany podłużne
  • 250 g mozzarelli odsączonej z zalewy
  • 100 g szynki
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 40 g tartego parmezanu
  • świeża bazylia
  • sycylijskie oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól

Instrukcja

  • Bakłażany pokrój wzdłuż w cienkie plastry o grubości ok. 0,5 cm
  • Bakłażany ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą, lekko przypraw solą i oregano, a następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C (góra-dół) około 15 minut
  • Ostudź bakłażana, a następnie z szerszej strony układaj plasterki szynki oraz kawałki mozzarelli (1 kulka mozzarelli 125 g na ok. 8 plastrów bakłażana)
    roladki z bakłażana
  • Spód brytfanki posmaruj passatą, następnie ułóż roladki, polej pozostałą ilością sosu i posyp tartym parmezanem
  • Piecz roladki bez przykrycia w temperaturze 200 °C (góra-dół) przez około 25 minut
  • Przełóż danie na talerz i udekoruj listkami świeżej bazylii. Smacznego!
bakłażan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close