W dzisiejszym wpisie na blogu przepis na pyszne i proste roladki z bakłażana. Bakłażan jest jednym z warzyw, które mają szerokie zastosowanie w kuchni sycylijskiej i jest niezwykle popularny na Sycylii. Istnieje wiele przepisów na roladki z bakłażana, w dużej mierze bezmięsnych, z serami – provolą, pecorino czy cacciocavallo. W tym wpisie przedstawię przepis na roladki z wersji z szynką i mozzarellą. Z pewnością bez problemu znajdziecie wszystkie potrzebne składniki w swojej kuchni. Takie roladki sprawdzą się idealnie, jeśli spodziewacie się gości. Możecie je przygotować wcześniej, a odgrzewane w piekarniku będą smakować równie dobrze (a może nawet lepiej)! Idealnie sprawdzą się jako przystawka lub drugie danie. Smacznego!

Roladki z bakłażana z szynką i mozzarellą
Składniki
- 2 bakłażany podłużne
- 250 g mozzarelli odsączonej z zalewy
- 100 g szynki
- 200 g passaty pomidorowej
- 40 g tartego parmezanu
- świeża bazylia
- sycylijskie oregano
- oliwa z oliwek
- sól
Instrukcja
- Bakłażany pokrój wzdłuż w cienkie plastry o grubości ok. 0,5 cm
- Bakłażany ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą, lekko przypraw solą i oregano, a następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C (góra-dół) około 15 minut
- Ostudź bakłażana, a następnie z szerszej strony układaj plasterki szynki oraz kawałki mozzarelli (1 kulka mozzarelli 125 g na ok. 8 plastrów bakłażana)
- Spód brytfanki posmaruj passatą, następnie ułóż roladki, polej pozostałą ilością sosu i posyp tartym parmezanem
- Piecz roladki bez przykrycia w temperaturze 200 °C (góra-dół) przez około 25 minut
- Przełóż danie na talerz i udekoruj listkami świeżej bazylii. Smacznego!
