Sycylijska sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego jest daniem tak prostym, że z pewnością najtrudniejszym etapem jej przygotowania będzie…zdobycie kopru włoskiego. Mi się udało dokonać tej sztuki w Makro, choć z tego co wiem, koper włoski pojawia się również w innych marketach. To idealny pomysł na przystawkę lub dodatek do obiadu zwłaszcza w okresie od jesieni do wiosny, kiedy to trwa sezon na koper włoski. To naprawdę odświeżające, lekkie i niezwykle smaczne połączenie, a czas przygotowania sałatki nie powinien przekroczyć kilkunastu minut.
Insalata di arance e finocchi – sycylijska sałatka z pomarańczy
Składniki
- 2 pomarańcze
- 2 nieduże bulwy kopru włoskiego
- pół czerwonej cebuli
- kilkanaście czarnych oliwek
- 30 ml oliwy z oliwek
- oregano
- sól
- pieprz
Instrukcja
- Obierz pomarańcze, podziel na kawałki i pozbądź się białej skórki – jest ona gorzka i włóknista (ja przekroiłem każdą cząstkę na pół i palcami pozbyłem się skórki)
- Każdy plasterek pomarańczy pokrój na 2-3 części i przełóż do miski
- Pozbądź się zewnętrznej warstwy z kopru włoskiego, pokrój koper na cienkie plasterki i dodaj do pomarańczy
- Dodaj pokrojoną w talarki czerwoną cebulę i przekrojone na pół czarne oliwki
- W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, pieprz i oregano, a następnie przelej całość do pozostałych składników
- Gotowe danie przełóż na talerz, oprósz lekko solą i podaj jako przystawkę lub dodatek do obiadu – smacznego!