W dzisiejszym wpisie na blogu przepis na klasyczne secodno, a będzie to tuńczyk w pistacjach. Tuńczyk to niewątpliwe kulinarny symbol Sycylii. Z sycylijskim tuńczykiem kojarzyć może się również krwawy rytuał jego połowu, tzw. mattanza. Polegał on na tym, iż tuńczyki uprzednio schwytane przez rybaków w wielką sieć następnie były zabijane przy użyciu harpunów, a morze czerwieniało od krwi. Tradycja ta, związana głównie z Egadami i wyspą Favigana przetrwała do początków XXI wieku. Osoby o mocnych nerwach mogą na Youtubie znaleźć filmy związane z tym rytualnym ubojem tuńczyka.
Nasz tuńczyk, choć z ofiarami mattanzy łączy go smutny fakt iż nie żyje, zapewne złowiony był przy użyciu bardziej nowoczesnych środków. Dziś niezwykle prosty przepis na naprawdę niezwykłe danie. Tuńczyk w pistacjach, a właściwie w pistacjowej skórce to prawdziwy smak Sycylii na talerzu!

Tuńczyk w pistacjach
Składniki
- 250 g steku z tuńczyka
- 25 g pistacji bardzo drobno posiekanych
- 15 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju (opcjonalnie)
- 10 g bułki tartej
- 20 ml oliwy z oliwek
- sól
Instrukcja
- Tuńczyka umieść w zamrażarce na około 30-45 minut, a następnie przetnij na paski grubości kilku centymetrów
- Pistacje i pomidory bardzo drobno posiekaj, a następnie wymieszaj w miseczce z bułką tartą, możesz dodać nieco soli, choć nie jest to konieczne jeśli pistacje były solone
- Tuńczyka skrop oliwą i dokładnie obtocz w panierce
- Smaż na dobrze rozgrzanej oliwie na patelni z nieprzywierającą powłoką około 45-60 sekund z każdej ze stron (uważaj aby nie przesmażyć tuńczyka – w środku powinien być różowy)
- Podawaj z miksem sałat i pomidorkami koktajlowymi polanymi oliwą z oliwek. Smacznego!
