Tuńczyk w pistacjach – Tonno in crosta di pistacchi

1.2K

W dzisiejszym wpisie na blogu przepis na klasyczne secodno, a będzie to tuńczyk w pistacjach. Tuńczyk to niewątpliwe kulinarny symbol Sycylii. Z sycylijskim tuńczykiem kojarzyć może się również krwawy rytuał jego połowu, tzw. mattanza. Polegał on na tym, iż tuńczyki uprzednio schwytane przez rybaków w wielką sieć następnie były zabijane przy użyciu harpunów, a morze czerwieniało od krwi. Tradycja ta, związana głównie z Egadami i wyspą Favigana przetrwała do początków XXI wieku. Osoby o mocnych nerwach mogą na Youtubie znaleźć filmy związane z tym rytualnym ubojem tuńczyka.
Nasz tuńczyk, choć z ofiarami mattanzy łączy go smutny fakt iż nie żyje, zapewne złowiony był przy użyciu bardziej nowoczesnych środków. Dziś niezwykle prosty przepis na naprawdę niezwykłe danie. Tuńczyk w pistacjach, a właściwie w pistacjowej skórce to prawdziwy smak Sycylii na talerzu!

Tuńczyk w pistacjach

Porcje 2
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 15 mins

Składniki

  • 250 g steku z tuńczyka
  • 25 g pistacji bardzo drobno posiekanych
  • 15 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju (opcjonalnie)
  • 10 g bułki tartej
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • sól

Instrukcja

  • Tuńczyka umieść w zamrażarce na około 30-45 minut, a następnie przetnij na paski grubości kilku centymetrów
  • Pistacje i pomidory bardzo drobno posiekaj, a następnie wymieszaj w miseczce z bułką tartą, możesz dodać nieco soli, choć nie jest to konieczne jeśli pistacje były solone
  • Tuńczyka skrop oliwą i dokładnie obtocz w panierce
  • Smaż na dobrze rozgrzanej oliwie na patelni z nieprzywierającą powłoką około 45-60 sekund z każdej ze stron (uważaj aby nie przesmażyć tuńczyka – w środku powinien być różowy)
  • Podawaj z miksem sałat i pomidorkami koktajlowymi polanymi oliwą z oliwek. Smacznego!
przepis na tuńczyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close