Cotoletta di melanzane – bakłażan w panierce

9.9K

Dziś przepis na danie szybkie ale jednocześnie niezwykle smaczne. Bakłażan w panierce jest typowy dla kuchni palermitańskiej, występuje jednak również w innych zakątkach wyspy. To idealny pomysł na kolację, przekąskę lub przystawkę. Znane jest też spożywanie przekrojonej na pół bułki z kilkoma plastrami tak przygotowanego bakłażana. Dla nas to połączenie może wydawać się niezbyt oczywiste 😉
Jeśli zatem masz wątpliwości – po prostu dopraw usmażone krążki odrobiną soli i przystąp do konsumpcji, zważywszy na fakt, że bakłażan w panierce dobrze trzyma ciepło. Za ewentualne poparzenia języka nie odpowiadam! Lepiej uważać, bo ciężko się powstrzymać! Takiego okrągłego, sycylijskiego bakłażana, jakiego wykorzystałem do przygotowania tego dania możecie znaleźć w Mercatino – sklepiku z włoskimi specjałami, który w swojej ofercie posiada m.in. świeże warzywa i sery importowane prosto z Sycylii! Smacznego!

Cotoletta di melanzane – bakłażan w panierce

Porcje 3
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 mins

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 40 g parmezanu
  • 80 g bułki tartej
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Instrukcja

  • Bakłażana pokrój w plastry grubości ok. 1 cm, każdy krążek posól i umieść w durszlaku pod obciążeniem (np. talerzykiem i butelką wody) na 45-60 minut
    bakłażany w durszlaku
  • Plastry bakłażana opłucz, a następnie osusz ściereczką lub papierowym ręcznikiem
    Osuszanie bakłażanów
  • Obtaczaj każdy plaster bakłażana kolejno w mące, jajku doprawionym solą i pieprzem, a na końcu w bułce tartej wymieszanej z drobno startym parmezanem
    Opanierowane bakłażany
  • Smaż bakłażany na gorącym oleju do uzyskania złocistego koloru z obu stron
    smażone bakłażany
  • Usmażone bakłażany odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
  • Posól bakłażany do smaku – danie jest gotowe. Smacznego!
Bakłażan - cotoletta di melanzane
Bakłażan w banierce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close