Dziś przepis na danie szybkie ale jednocześnie niezwykle smaczne. Bakłażan w panierce jest typowy dla kuchni palermitańskiej, występuje jednak również w innych zakątkach wyspy. To idealny pomysł na kolację, przekąskę lub przystawkę. Znane jest też spożywanie przekrojonej na pół bułki z kilkoma plastrami tak przygotowanego bakłażana. Dla nas to połączenie może wydawać się niezbyt oczywiste 😉
Jeśli zatem masz wątpliwości – po prostu dopraw usmażone krążki odrobiną soli i przystąp do konsumpcji, zważywszy na fakt, że bakłażan w panierce dobrze trzyma ciepło. Za ewentualne poparzenia języka nie odpowiadam! Lepiej uważać, bo ciężko się powstrzymać! Takiego okrągłego, sycylijskiego bakłażana, jakiego wykorzystałem do przygotowania tego dania możecie znaleźć w Mercatino – sklepiku z włoskimi specjałami, który w swojej ofercie posiada m.in. świeże warzywa i sery importowane prosto z Sycylii! Smacznego!
Cotoletta di melanzane – bakłażan w panierce
Składniki
- 1 bakłażan
- 40 g parmezanu
- 80 g bułki tartej
- 50 g mąki
- 2 jajka
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Instrukcja
- Bakłażana pokrój w plastry grubości ok. 1 cm, każdy krążek posól i umieść w durszlaku pod obciążeniem (np. talerzykiem i butelką wody) na 45-60 minut
- Plastry bakłażana opłucz, a następnie osusz ściereczką lub papierowym ręcznikiem
- Obtaczaj każdy plaster bakłażana kolejno w mące, jajku doprawionym solą i pieprzem, a na końcu w bułce tartej wymieszanej z drobno startym parmezanem
- Smaż bakłażany na gorącym oleju do uzyskania złocistego koloru z obu stron
- Usmażone bakłażany odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
- Posól bakłażany do smaku – danie jest gotowe. Smacznego!