Makaron z pesto z pomidorów i ricotty – Cassarece con pesto alla siciliana

2.2K

W dzisiejszym wpisie na blogu przepis na primo piatto – makaron z pesto, z kilku znamiennych dla Sycylii składników. Podstawą pesto alla siciliana są pomidory – mogą to być pomidory śliwkowe lub koktajlowe, ważne by były to pomidory możliwie jak najsłodsze. Smaku dopełni ricotta, parmezan, orzeszki pinii oraz, a jakże, świeża bazylia! Pomidory w Polsce nie zawsze są słodkie – czasem możecie natrafić na takie, które dadzą lekko gorzkawy posmak. Uważam, choć tradycyjnie się tego nie robi, że pesto można w takiej sytuacji “przełamać” jedną lub dwiema łyżeczkami cukru. Nie będzie takiej potrzeby jeśli skorzystacie z pomidorów importowanych prosto z Sycylii, które w swojej ofercie posiada Mercatino – sklepik z włoskimi specjałami. Znajdziecie tam również makaron casarecce prosto od sycylijskiego producenta Alberto Poiatti. Życzę smacznego!

Casarecce con pesto alla siciliana

Porcje 3
Czas przygotowania 30 mins

Składniki

  • 260 g makaronu casarecce lub penne rigate
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 125 g ricotty
  • 75 g oliwy z oliwek
  • 50 g parmezanu startego
  • 20 g orzeszków pinii
  • 10 g świeżej bazylii (ok. pół pęczka)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżeczki cukru opcjonalnie

Instrukcja

  • W blenderze umieść pomidory, ricottę, parmezan, bazylię, czosnek, oliwę z oliwek i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji
  • Orzeszki piniowe lekko posiekaj nożem, dodaj do pesto, a następnie dopraw pesto solą i pieprzem według preferencji
  • Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź i wymieszaj dokładnie z pesto
  • Pesto jest kremowe, lecz jeśli uznasz że to konieczne dodaj nieco wody z gotowania makaronu i dokładnie wymieszaj
  • Danie podawaj posypane parmezanem i udekorowane listkiem bazylii – smacznego!
makaron z pesto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close