W dzisiejszym wpisie na blogu przepis na primo piatto – makaron z pesto, z kilku znamiennych dla Sycylii składników. Podstawą pesto alla siciliana są pomidory – mogą to być pomidory śliwkowe lub koktajlowe, ważne by były to pomidory możliwie jak najsłodsze. Smaku dopełni ricotta, parmezan, orzeszki pinii oraz, a jakże, świeża bazylia! Pomidory w Polsce nie zawsze są słodkie – czasem możecie natrafić na takie, które dadzą lekko gorzkawy posmak. Uważam, choć tradycyjnie się tego nie robi, że pesto można w takiej sytuacji “przełamać” jedną lub dwiema łyżeczkami cukru. Nie będzie takiej potrzeby jeśli skorzystacie z pomidorów importowanych prosto z Sycylii, które w swojej ofercie posiada Mercatino – sklepik z włoskimi specjałami. Znajdziecie tam również makaron casarecce prosto od sycylijskiego producenta Alberto Poiatti. Życzę smacznego!

Casarecce con pesto alla siciliana
Składniki
- 260 g makaronu casarecce lub penne rigate
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 125 g ricotty
- 75 g oliwy z oliwek
- 50 g parmezanu startego
- 20 g orzeszków pinii
- 10 g świeżej bazylii (ok. pół pęczka)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżeczki cukru opcjonalnie
Instrukcja
- W blenderze umieść pomidory, ricottę, parmezan, bazylię, czosnek, oliwę z oliwek i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji
- Orzeszki piniowe lekko posiekaj nożem, dodaj do pesto, a następnie dopraw pesto solą i pieprzem według preferencji
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź i wymieszaj dokładnie z pesto
- Pesto jest kremowe, lecz jeśli uznasz że to konieczne dodaj nieco wody z gotowania makaronu i dokładnie wymieszaj
- Danie podawaj posypane parmezanem i udekorowane listkiem bazylii – smacznego!
