Istnieje wiele przepisów na spaghetti z cytryną. Nie jest to danie zarezerwowane dla Sycylii. Można się spotkać z nim również w Kampanii, czy na Capri – wyspie, gdzie panuje kult cytryny. Nie jest tak popularne jak choćby klasyczne Pasta alla norma czy Pasta con le sarde. Nie znajdziecie go w kartach zbyt wielu trattorii. Jest to danie sycylijskiej, lokalnej, domowej kuchni. Choć połączenie smaków może wydawać się wielu osobom niezbyt oczywiste, naprawdę zasługuje na spróbowanie! Do przygotowania tego dania będziecie potrzebowali tylko trzy składniki: cytrynę, soloną ricottę i migdały. To naprawdę banalny przepis na spaghetti z cytryną i migdałami – wystarczy 20 minut i będziecie cieszyć się smakiem tego orzeźwiającego i pysznego dania!
Spaghetti al limone con ricotta salata e mandorle
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 50 g sera ricotta salata
- 1/2 cytryny najlepiej z grubą skórką
- 25 g migdałów w płatkach
- 30 ml oliwy z oliwek
- 10 g masła
- pieprz czarny
- świeża bazylia
Instrukcja
- W garnku zagotuj osoloną wodę i włóż makaron
- W międzyczasie na patelni delikatnie upraż migdały
- Odpowiednim narzędziem ściągnij skórkę z 1/2 cytryny i drobno ją posiekaj
- Do migdałów dodaj oliwę, masło, skórkę cytrynową i pozwól im się zarumienić dwie minuty na małym ogniu
- Ugotowany, odcedzony makaron przełóż na patelnię, dodaj starty ser ricotta salata, sok z 1/2 cytryny, kilka listków posiekanej bazylii i pieprz, wszystko dobrze wymieszaj
- Przełóż danie na talerz, udekoruj plasterkiem cytryny, listkami bazylii i serem ricotta salata. Gotowe!
Bardzo fajne przepisy, wypróbowałam 2 i są extra! Dziękuję!
Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz! 🙂