Kuskus to jedna z rzeczy, które swój kulinarny byt na Sycylii zawdzięczają Arabom. W związku z dania z użyciem kuskusu są na ogół niespotykane po wschodniej stronie wyspy, w Katanii czy Syrakuzach. Bez problemu można je znaleźć natomiast na zachodzie, gdzie wpływy arabskie były znacznie silniejsze. Kuskus z rybą jest daniem typowym dla Trapani czy Marsali. W dzisiejszym wpisie przedstawię przepis na wersję wegetariańską, czyli kuskus z warzywami. Taki kuskus można zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zapraszam i życzę smacznego!
Kuskus z warzywami
Składniki
- 250 g kuskusu
- 300 ml wrzącej wody
- 30 g masła
- 15 ml oliwy z oliwek
- 60 ml oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka lub 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej
- 1 marchewka
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- pomidorki koktajlowe ilość według uznania 🙂
- sól
- kurkuma
Instrukcja
- Bakłażana pokrój w kostkę ok. 1×1 cm, posól i odstaw w cedzaku na około 30 minut, po tym czasie opłucz i osusz
- Cebulę, paprykę i marchewkę pokrój w drobną kostkę i smaż na rozgrzanym oleju, ok. 3-5 minut na średnim ogniu
- Pokrój cukinię w kostkę podobną jak bakłażana i razem z bakłażanem dodaj do smażących się warzyw
- Smaż około 10 minut pod przykryciem, na średnim ogniu, często mieszając – zwróć uwagę by warzywa były usmażone ale wciąż chrupiące
- Pod koniec smażenia posól do smaku i dodaj pomidorki koktajlowe, po chwili wyłącz ogień
- Do kuskusu dodaj sól, nieco kurkumy, masło, oliwę i zalej wrzącą wodą. Wymieszaj i pozostaw pod przykryciem około 3 minuty
- Wymieszaj kuskus, dodaj warzywa i wymieszaj wszystko razem. Danie możesz jeść od razu lub później na zimno. Na talerzu ozdób kilkoma listkami świeżej bazylii. Smacznego!