Pasta z bakłażana – crema di melanzane

833

Pasta z bakłażana to rzecz niezwykle prosta i bardzo smaczna. Bakłażan w przepisach na blogu pojawiał się już niejednokrotnie i zapewne będzie się pojawiał jeszcze wiele razy – to jedno z najpopularniejszych, sycylijskich warzyw. Dziś przedstawiam przepis na pyszną pastę z bakłażana, którą możecie przygotować w łatwy sposób. Taka pasta to idealny dodatek do świeżego pieczywa, zwłaszcza teraz, w czasie gdy bakłażany są tanie i ogólnodostępne. Do przygotowania pasty użyłem importowanego prosto z Sycylii sera pecorino, który dostępny jest w Mercatino – sklepiku z włoskim specjałami, Życzę smacznego!

Pasta z bakłażana

Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 30 mins

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 50 g sera pecorino lub parmezanu
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • liście świeżej bazylii około 20 listków
  • sól
  • pieprz

Instrukcja

  • Bakłażany przekrój na pół i ponakłuwaj widelcem
  • Piecz bakłażany ok. 30-35 minut w temperaturze 200 st (góra-dół)
  • Wydrąż miąższ z bakłażanów za pomocą łyżki i odsącz z nadmiaru wody
  • Połącz składniki – miąższ z bakłażana, oliwę, sól, pieprz, ząbek czosnku i starty ser
  • Zmiksuj przy użyciu blendera do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji
  • Podawaj ze świeżym pieczywem
crema di melanzane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close