Pasta z bakłażana to rzecz niezwykle prosta i bardzo smaczna. Bakłażan w przepisach na blogu pojawiał się już niejednokrotnie i zapewne będzie się pojawiał jeszcze wiele razy – to jedno z najpopularniejszych, sycylijskich warzyw. Dziś przedstawiam przepis na pyszną pastę z bakłażana, którą możecie przygotować w łatwy sposób. Taka pasta to idealny dodatek do świeżego pieczywa, zwłaszcza teraz, w czasie gdy bakłażany są tanie i ogólnodostępne. Do przygotowania pasty użyłem importowanego prosto z Sycylii sera pecorino, który dostępny jest w Mercatino – sklepiku z włoskim specjałami, Życzę smacznego!
Pasta z bakłażana
Składniki
- 2 bakłażany
- 50 g sera pecorino lub parmezanu
- 40 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- liście świeżej bazylii około 20 listków
- sól
- pieprz
Instrukcja
- Bakłażany przekrój na pół i ponakłuwaj widelcem
- Piecz bakłażany ok. 30-35 minut w temperaturze 200 st (góra-dół)
- Wydrąż miąższ z bakłażanów za pomocą łyżki i odsącz z nadmiaru wody
- Połącz składniki – miąższ z bakłażana, oliwę, sól, pieprz, ząbek czosnku i starty ser
- Zmiksuj przy użyciu blendera do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji
- Podawaj ze świeżym pieczywem