W dzisiejszym wpisie na blogu przedstawiam przepis na niezwykle prosty i orzeźwiający sycylijski deser cytrynowy. Jest to, jeśli chodzi o sposób przygotowania i formę, deser podobny do Biancomangiare, na które przepis znajdziecie tutaj. W tym przypadku jednak zamiast mleka migdałowego użyjemy wodę aromatyzowaną skórką z cytryny i cytrynowy sok. Jest to idealny deser na upalne, wakacyjne dni. Ma również stosunkowo niewiele kalorii, a część osób z pewnością ucieszy fakt, że jest w 100% wegański. Warto dodać, że organiczne cytryny pochodzące prosto z Sycylii kupicie w sklepiku Mercatino. Zapraszam do skorzystania z przepisu!
Gelo di limone
Składniki
- 200 ml wody
- 2 cytryny
- 70 g cukru
- 25 g skrobi kukurydzianej
- kilka pokruszonych pistacji opcjonalnie
- liść mięty opcjonalnie
Instrukcja
- Cytryny dokładnie umyj i przy użyciu obieraczki oddziel skórkę (tylko żółtą część)
- Skórkę namocz w wodzie i pozostaw na ok. 6 godzin (lub na noc)
- Wyciąg skórki a wodę wlej do garnka, w którym będziesz przygotowywać gelo
- Dodaj cukier, skrobię kukurydzianą i sok z 2 cytryn (ok. 80 ml)
- Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, do momentu aż masa uzyska gęstą konsystencję
- Przelej masę do silikonowych foremek, ostudź w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin
- Wyjmij gelo z foremek, udekoruj pokruszonymi pistacjami i liściem mięty. Smacznego!
Wskazówki
Podane proporcje są na trzy, niewielkie porcje deseru. Jeśli chcesz przygotować więcej odpowiednio zwiększ ilość składników, zachowując proporcje.