Gelo di limone – pyszny i zdrowy deser cytrynowy

606

W dzisiejszym wpisie na blogu przedstawiam przepis na niezwykle prosty i orzeźwiający sycylijski deser cytrynowy. Jest to, jeśli chodzi o sposób przygotowania i formę, deser podobny do Biancomangiare, na które przepis znajdziecie tutaj. W tym przypadku jednak zamiast mleka migdałowego użyjemy wodę aromatyzowaną skórką z cytryny i cytrynowy sok. Jest to idealny deser na upalne, wakacyjne dni. Ma również stosunkowo niewiele kalorii, a część osób z pewnością ucieszy fakt, że jest w 100% wegański. Warto dodać, że organiczne cytryny pochodzące prosto z Sycylii kupicie w sklepiku Mercatino. Zapraszam do skorzystania z przepisu!

Gelo di limone

Porcje 3
Czas przygotowania 12 godziny
Czas gotowania 15 mins

Składniki

  • 200 ml wody
  • 2 cytryny
  • 70 g cukru
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • kilka pokruszonych pistacji opcjonalnie
  • liść mięty opcjonalnie

Instrukcja

  • Cytryny dokładnie umyj i przy użyciu obieraczki oddziel skórkę (tylko żółtą część)
  • Skórkę namocz w wodzie i pozostaw na ok. 6 godzin (lub na noc)
  • Wyciąg skórki a wodę wlej do garnka, w którym będziesz przygotowywać gelo
  • Dodaj cukier, skrobię kukurydzianą i sok z 2 cytryn (ok. 80 ml)
  • Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, do momentu aż masa uzyska gęstą konsystencję
  • Przelej masę do silikonowych foremek, ostudź w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin
  • Wyjmij gelo z foremek, udekoruj pokruszonymi pistacjami i liściem mięty. Smacznego!

Wskazówki

Podane proporcje są na trzy, niewielkie porcje deseru. Jeśli chcesz przygotować więcej odpowiednio zwiększ ilość składników, zachowując proporcje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close