Dziś przepis na proste krokieciki ziemniaczane typowe dla palermitańskiej kuchni ulicznej. Crocchè znane są również w Apulii, czy Kampanii – w wersjach z użyciem jajka, sera, czy wędliny. Najprostszy sycylijski przepis zakłada użycie tylko trzech składników – ziemniaków, pietruszki i soli. Znakomite jako przystawka, przekąska czy dodatek do mięs. Mały i prosty w przygotowaniu kawałek sycylijskiej klasyki. W Palermo jada się je same lub w bułce z sezamem, a także w połączeniu z panellami – smażonymi na głębokim oleju plackami z mąki z ciecierzycy.
Crocchè Palermitane – ziemniaczane krokieciki z Palermo
Przepis pozwala przygotować około 12 crocchè.
Składniki
- 450 g ziemniaków
- pół pęczka pietruszki
- sól
- olej do smażenia
Instrukcja
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie i pozostaw do wystygnięcia
- Obierz ziemniaki ze skórki i dokładnie potłucz tłuczkiem
- Dodaj pietruszkę i sól do smaku, a następnie dokładnie wymieszaj i wyrabiaj rękami kilka minut
- Uformuj crocchè dłońmi – powinny mieć podłużny, owalny kształt długości kilku centymetrów
- Crocchè przełóż do lodówki na minimum 2 godziny zamknięte w pojemniku lub owinięte folią spożywczą
- Po upływie tego czasu smaż crocchè po kilka sztuk na głębokim, mocno rozgrzanym oleju aż uzyskają złoty kolor (ok. 2 min)
- Odsącz crocchè z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym
- Crocchè możesz podać same skropione kilkoma kroplami soku z cytryny, w bułce z sezamem lub jako dodatek do innego dania – smacznego!
Wskazówki
Do przygotowania Crocchè użyj starszych ziemniaków – ich miąższ będzie miał bardziej zwartą strukturę i lepiej nadają się do przygotowania tego dania.