Crocchè Palermitane – ziemniaczane krokieciki z Palermo

990

Dziś przepis na proste krokieciki ziemniaczane typowe dla palermitańskiej kuchni ulicznej. Crocchè znane są również w Apulii, czy Kampanii – w wersjach z użyciem jajka, sera, czy wędliny. Najprostszy sycylijski przepis zakłada użycie tylko trzech składników – ziemniaków, pietruszki i soli. Znakomite jako przystawka, przekąska czy dodatek do mięs. Mały i prosty w przygotowaniu kawałek sycylijskiej klasyki. W Palermo jada się je same lub w bułce z sezamem, a także w połączeniu z panellami – smażonymi na głębokim oleju plackami z mąki z ciecierzycy.

Crocchè Palermitane – ziemniaczane krokieciki z Palermo

Przepis pozwala przygotować około 12 crocchè.
Porcje 2
Czas przygotowania 1 godzina 15 mins

Składniki

  • 450 g ziemniaków
  • pół pęczka pietruszki
  • sól
  • olej do smażenia

Instrukcja

  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie i pozostaw do wystygnięcia
  • Obierz ziemniaki ze skórki i dokładnie potłucz tłuczkiem
  • Dodaj pietruszkę i sól do smaku, a następnie dokładnie wymieszaj i wyrabiaj rękami kilka minut
  • Uformuj crocchè dłońmi – powinny mieć podłużny, owalny kształt długości kilku centymetrów
  • Crocchè przełóż do lodówki na minimum 2 godziny zamknięte w pojemniku lub owinięte folią spożywczą
  • Po upływie tego czasu smaż crocchè po kilka sztuk na głębokim, mocno rozgrzanym oleju aż uzyskają złoty kolor (ok. 2 min)
  • Odsącz crocchè z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym
  • Crocchè możesz podać same skropione kilkoma kroplami soku z cytryny, w bułce z sezamem lub jako dodatek do innego dania – smacznego!

Wskazówki

Do przygotowania Crocchè użyj starszych ziemniaków – ich miąższ będzie miał bardziej zwartą strukturę i lepiej nadają się do przygotowania tego dania. 
Kuchnia: kuchnia palermitańska
krokieciki z ziemniaków
gotowane ziemniaki
Crocchè palermitane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close