Pasta alla Siracusana – wersja nowoczesna

1.1K

Pasta alla Siracusana to danie znamienne dla Syrakuz – starożytnego miasta we wschodniej Sycylii. Znanych jest wiele sposobów przygotowania dania, które kryje się za tą nazwą ale podstawowym składnikiem zawsze są anchois, oliwa i bułka tarta.

Syrakuzy to miasto założone przez greckich osadników z Koryntu w 733 r. p.n.e. Syrakuzy szybko stały się centrum kultury greckiej, a tutejsi kucharze zyskali sławę i uznanie. Miasto słynęło z gajów oliwnych, serów, chleba i przetwórstwa ryb. Produkowane tu miód i wino były podawane na stołach starożytnego Rzymu.
To właśnie w czasach starożytnych korzenie ma dzisiejsze danie – początkowo był to długi makaron, smażony w tłuszczu zwierzęcym z dodatkiem miodu. Danie ewoluowało – cienki makaron zastąpiono grubym makaronem spaghetti, z miodu zrezygnowano, a zamiast tego zaczęto używać ryb oraz bułki tartej.

Warto zauważyć, że przygotowana dziś przeze mnie wersja tego dania nie jest klasycznym, typowym przepisem dla kuchni syrakuzańskiej. Użyłem bowiem rodzynek oraz orzeszków piniowych, a jest to połącznie klasyczne dla utożsamianego z regionem Palermo, podobnego dania pasta con le sarde.
Jest to wariacja szefa kuchni z lokalu Locanda Del Collegio położonego na wyspie Ortigia – historycznym centrum Syrakuz. Tam właśnie spróbowałem tego dania po raz pierwszy i w takiej formie chciałem go odwzorować i przedstawić. Jeśli nie macie zatem w domu wszystkich potrzebnych składników wystarczą makaron, anchois, oliwa, czosnek i nieco bułki tartej by przygotować danie w sposób pierwotny i klasyczny.

Pasta alla Siracusana

Pasta alla Siracusana to danie typowe dla Syrakuz, starożytnego miasta we wschodniej Sycylii.
Porcje 2
Czas przygotowania 45 mins

Składniki

  • 200 gr makaronu spaghetti
  • 10-12 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 6-8 sztuk małych filetów anchois
  • 1 łyżka kaparów z zalewy
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 20 gr rodzynek sułtanek
  • 10 gr orzeszków piniowych
  • 50 gr bułki tartej pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pietruszki

Instrukcja

  • Bułkę tartą upraż na patelni do zarumienienia z niewielką ilością oliwy
  • Na patelni rozgrzej oliwę, czosnek oraz anchois i podsmaż na średnim ogniu, mieszając aż rybki się rozpadną
  • Dodaj posiekane kapary i pomidorki koktajlowe, smaż jeszcze 5 minut
  • Ugotuj makaron al dente, pozostawiając nieco wody z gotowania
  • Na patelnie wsyp orzeszki piniowe, rodzynki sułtanki i 1/2 uprażonej wcześniej bułki tartej
  • By uzyskać pożądaną, kremową konsystencję dania dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu
  • Dodaj makaron na patelnie i dokładnie wymieszaj wszystko razem, przełóż na talerz i udekoruj pozostałą bułką tartą i pietruszką – danie jest gotowe
Kuchnia: kuchnia syrakuzańska
Pasta alla Siracusana
Pasta alla Siracusana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close