Makaron z pesto i krewetkami – Pasta al pesto di pistacchio e gamberi

1.4K

W dzisiejszym wpisie przedstawiam przepis na danie niezwykle proste, szybkie i efektowne zarazem – makaron z pesto i krewetkami. Idealne połączenie sycylijskiego, pistacjowego pesto z delikatnym aromatem krewetek. Z tym daniem po raz pierwszy spotkałem się w Palermo i od razu zrobiło na mnie świetne wrażenie. Według włoskiej klasyfikacji posiłków jest to primo piatto, czyli pierwsze danie. To idealny pomysł na szybki obiad lub efektowną i pyszną kolację!
Do przygotowania tego dania użyłem mrożonych, białych krewetek ponieważ zdaję sobie sprawę, że tylko takie będziecie mieć do dyspozycji w większości zakątków naszego kraju.
Prawdziwie sycylijskie jest za to pesto pistacjowe, którego użyłem. Jest ono produkowane w Bronte, sycylijskiej stolicy pistacji. Zarówno to pesto jak i makaron Busiate Trapanesi możecie kupić w Mercatino – sklepiku z włoskimi specjałami, który importuje produkty prosto z Sycylii.
Alternatywnie dla busiate możecie użyć również innego makaronu, np. spaghetti, fusilli, czy casarecce. Istnieje pełna dowolność w tym zakresie. Makaron z pesto i krewetkami to danie, które przygotujecie w krótkim czasie, a efekt będzie zniewalający! Smacznego!


Makaron z pesto i krewetkami

Porcje 2
Czas gotowania 20 mins

Składniki

  • 200 g makaronu busiate trapanesi
  • 225 g białych krewetek
  • 60 g pesto z pistacji
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 15 g posiekanych pistacji opcjonalnie, do posypania dania

Instrukcja

  • Krewetki opłucz zimną wodą, rozdziel jeśli są sklejone i daj im chwilę by odtajały, osusz ręcznikiem
  • W garnku nastaw wodę i gotuj makaron, uważając by nie rozgotować – powinien być al dente
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj przekrojony ząbek czosnku i krewetki, smaż tylko kilka minut co jakiś czas mieszając
  • Wyłącz ogień, wyjmij i wyrzuć ząbek czosnku, dodaj pesto i dokładnie wymieszaj (jeśli chcesz by danie było bardziej kremowe dodaj nieco wody z gotowania makaronu)
  • Makaron odcedź i przełóż na patelnie, wszystko dokładnie wymieszaj by pesto dokładnie oblepiło makaron
  • Przełóż danie na talerz, udekoruj posiekanymi pistacjami i kilkoma listkami bazylii – smacznego!
Kuchnia: kuchnia sycylijska
makaron z pesto i krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close