W dzisiejszym wpisie przedstawiam przepis na danie niezwykle proste, szybkie i efektowne zarazem – makaron z pesto i krewetkami. Idealne połączenie sycylijskiego, pistacjowego pesto z delikatnym aromatem krewetek. Z tym daniem po raz pierwszy spotkałem się w Palermo i od razu zrobiło na mnie świetne wrażenie. Według włoskiej klasyfikacji posiłków jest to primo piatto, czyli pierwsze danie. To idealny pomysł na szybki obiad lub efektowną i pyszną kolację!
Do przygotowania tego dania użyłem mrożonych, białych krewetek ponieważ zdaję sobie sprawę, że tylko takie będziecie mieć do dyspozycji w większości zakątków naszego kraju.
Prawdziwie sycylijskie jest za to pesto pistacjowe, którego użyłem. Jest ono produkowane w Bronte, sycylijskiej stolicy pistacji. Zarówno to pesto jak i makaron Busiate Trapanesi możecie kupić w Mercatino – sklepiku z włoskimi specjałami, który importuje produkty prosto z Sycylii.
Alternatywnie dla busiate możecie użyć również innego makaronu, np. spaghetti, fusilli, czy casarecce. Istnieje pełna dowolność w tym zakresie. Makaron z pesto i krewetkami to danie, które przygotujecie w krótkim czasie, a efekt będzie zniewalający! Smacznego!

Makaron z pesto i krewetkami
Składniki
- 200 g makaronu busiate trapanesi
- 225 g białych krewetek
- 60 g pesto z pistacji
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- 15 g posiekanych pistacji opcjonalnie, do posypania dania
Instrukcja
- Krewetki opłucz zimną wodą, rozdziel jeśli są sklejone i daj im chwilę by odtajały, osusz ręcznikiem
- W garnku nastaw wodę i gotuj makaron, uważając by nie rozgotować – powinien być al dente
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj przekrojony ząbek czosnku i krewetki, smaż tylko kilka minut co jakiś czas mieszając
- Wyłącz ogień, wyjmij i wyrzuć ząbek czosnku, dodaj pesto i dokładnie wymieszaj (jeśli chcesz by danie było bardziej kremowe dodaj nieco wody z gotowania makaronu)
- Makaron odcedź i przełóż na patelnie, wszystko dokładnie wymieszaj by pesto dokładnie oblepiło makaron
- Przełóż danie na talerz, udekoruj posiekanymi pistacjami i kilkoma listkami bazylii – smacznego!
