Przepis na homara – zuppa di aragosta

875

W dzisiejszym wpisie przedstawię przepis na homara w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti – secondo idealne na kolację w prawdziwie śródziemnomorskim stylu. Popularności homara na Sycylii nie sposób porównać z popularnością krewetek, ośmiornic, czy małży. Z kulinarnym jego użyciem można się spotkać głównie w zachodniej Sycylii – okolicach Trapani, Marsali i na Egadach. Właśnie z położonej w archipelagu Wysp Egadzkich wyspy Marretimo pochodzi dzisiejszy przepis. Homara coraz częściej można spotkać w polskich supermarketach. Jest to homar amerykański, który wyglądem różni się od śródziemnomorskiego – nie przeszkadza to oczywiście w przyrządzeniu go w iście sycylijskim stylu. Przepis na homara w sosie pomidorowym jest bardzo prosty. Przyrządzając to danie warto skorzystać ze składników najwyższej jakości. Importowaną prosto z Sycylii passatę pomidorową, której użyłem do przygotowania tego dania znajdziecie w Mercatino – sklepiku z włoskimi specjałami. Znajdziecie tam również wiele innych, sycylijskich produktów od lokalnych producentów!

Zuppa di aragosta

Porcje 2
Czas przygotowania 30 mins

Składniki

  • 1 homar
  • 200 g spaghetti
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 400 ml wody
  • 100 ml białego wina półwytrawne lub wytrawne
  • 1 cebula
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 50 g słupków z migdałów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku

Instrukcja

  • Rozmroź homara według instrukcji na opakowaniu, a następnie opłucz
  • W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę (zwróć uwagę by garnek nie był za szeroki, tak by sos przykrył homara – powinien być mniej więcej szerokości homara)
  • Do cebuli dodaj posiekany ząbek czosnku i podsmaż kilka minut aż cebula zmięknie
  • Dodaj passatę pomidorową, kilka listków posiekanej bazylii, białe wino i gotuj około 5 minut
  • Dodaj wodę oraz drobno połamany makaron spaghetti, gotuj około 3 minuty (musisz dostosować ten czas do czasu gotowania makaronu podanego na opakowaniu)
  • Dodaj homara i gotuj około 5 minut (jeśli sos nie przykrył do końca homara możesz obrócić go jeszcze na 2 minuty przed końcem gotowania – mrożony homar jest wstępnie gotowany więc należy uważać by go nie rozgotować)
  • Wyłącz ogień, wyjmij homara i przekrój ostrym nożem wzdłuż na pół – jeśli masz do czynienia z samcem w środku znajdziesz jedynie wątróbkę – jest ona wykorzystywana kulinarnie jednak jej smak nie każdemu przypadnie do gustu. W przypadku samic w środku znajdziesz cenioną przez smakoszy czerwoną ikrę
  • Przełóż makaron na głębokie talerze, dodaj po pół homara i zalej pozostałym sosem. Danie możesz udekorować jeszcze słupkami z migdałów – smacznego!

Wskazówki

W celu wydobycia pysznego mięsa ze szczypiec homara przydatny okazać może się dziadek do orzechów lub… kombinerki – w końcu nie każdy ma w domu specjalne szczypce do homara…;) 
Kuchnia: kuchnia egadzka, kuchnia sycylijska
homar w sosie pomidorowym - przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close