Zuppa di cozze to danie jadane chętnie w całej Italii. Istnieje wiele sposób na przygotowanie muli w sosie. Ten najprostszy w pełni pozwala na wydobycie smaku i aromatu owoców morza, co w dodatku z klasycznymi dodatkami – pomidorami, czosnkiem i pietruszką czyni danie niezwykle prostym i smacznym.
Mule są coraz częściej spotykanymi w Polsce owocami morza. W świeżej postaci kupicie je przede wszystkim w hurtowniach spożywczych zaopatrujących restauracje lub w dużych hipermarketach. Takie mule najlepiej kupić w dniu dostawy i przyrządzić jak najszybciej. Zuppa di cozze to secondo piatto, czyli włoskie drugie danie. Przygotowanie muli w sosie to świetny pomysł, jeśli na wakacjach we Włoszech jesteście całą rodziną i sami gotujecie. Mule bowiem kupicie na sycylijskich targach już za 2 euro za kilogram, a dodatkowo znajdziecie tam też przepyszne pomidory. Do przygotowania tego dania będzie potrzebna już tylko oliwa, pietruszka i czosnek. Danie doprawiłem niewielką ilością mielonej, pikantnej papryki, choć amatorzy ostrych smaków mogą użyć świeżej. To danie to świetny pomysł na rozpoczęcie swojej przygody gotowania z użyciem owoców morza.
Zuppa di cozze – przepis najprostszy z najprostszych
Składniki
- 1 kg świeżych muli
- 400 g wysokiej jakości, włoskich pomidorów z puszki (polpa)
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki świeżej pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonej pikantnej papryki
- 1 bagietka
Instrukcja
- Bagietkę pokrój i polej odrobiną oliwy, a następnie podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 °C
- Mule dokładnie oczyść i opłucz, odrzuć wszystkie otwarte lub uszkodzone muszle (są one martwe i można się nimi zatruć)
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i dodaj ząbek czosnku, a po dwóch minutach pomidory z puszki, gotuj około 10 minut
- Do garnka wsyp mule i gotuj pod przykryciem kilka minut, do czasu otwarcia się muszli w tym czasie potrząsając kilkukrotnie garnkiem
- Odrzuć wszystkie muszle, które się nie otworzyły
- Dopraw danie mieloną pikantną papryką, pietruszką i podaj z podpieczoną wcześniej bagietką