Pasta con zucchine e menta – makaron z cukinią i miętą

923

Makaron z cukinią i miętą to danie często goszczące na stołach Sycylijczyków. To klasyczny przykład dania typowego dla tradycyjnej, południowowłoskiej biednej kuchni (wł. la cucina povera), opartej na darach natury. Jest to danie proste i jednocześnie niezwykle smaczne, przygotowywane z łatwo dostępnych produktów. Świetny przepis na ekspresowy obiad w iście sycylijskim stylu!

Pasta con zucchine e menta

Porcje 2
Czas przygotowania 30 mins

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 duża cukinia
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża mięta
  • świeża bazylia opcjonalnie
  • ser pecorino lub parmezan do posypania

Instrukcja

  • Obierz cukinie (możesz użyć również nieobranej) i pokrój w plasterki grubości około centymetra
  • Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i smaż cukinie kilka minut aż do delikatnego zarumienienia z każdej ze stron, odsącz na ręczniku papierowym
  • W garnku ugotuj spaghetti al dente
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekany ząbek czosnku i podsmaż 2 minuty na małym ogniu
  • W dłoniach porwij kilka listków mięty i dodaj na patelnię (opcjonalnie dodaj również kilka listków bazylii)
  • Dodaj usmażoną cukinię, utrzymaj niewielką temperaturę grzania
  • Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj
  • Przełóż danie na talerz, posyp tartym serem pecorino lub parmezanem i udekoruj kilkoma listkami mięty. Smacznego!
Cukinia
cukinia z miętą
makaron z cukinią i miętą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close