Makaron z cukinią i miętą to danie często goszczące na stołach Sycylijczyków. To klasyczny przykład dania typowego dla tradycyjnej, południowowłoskiej biednej kuchni (wł. la cucina povera), opartej na darach natury. Jest to danie proste i jednocześnie niezwykle smaczne, przygotowywane z łatwo dostępnych produktów. Świetny przepis na ekspresowy obiad w iście sycylijskim stylu!
Pasta con zucchine e menta
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 1 duża cukinia
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- świeża mięta
- świeża bazylia opcjonalnie
- ser pecorino lub parmezan do posypania
Instrukcja
- Obierz cukinie (możesz użyć również nieobranej) i pokrój w plasterki grubości około centymetra
- Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i smaż cukinie kilka minut aż do delikatnego zarumienienia z każdej ze stron, odsącz na ręczniku papierowym
- W garnku ugotuj spaghetti al dente
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekany ząbek czosnku i podsmaż 2 minuty na małym ogniu
- W dłoniach porwij kilka listków mięty i dodaj na patelnię (opcjonalnie dodaj również kilka listków bazylii)
- Dodaj usmażoną cukinię, utrzymaj niewielką temperaturę grzania
- Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj
- Przełóż danie na talerz, posyp tartym serem pecorino lub parmezanem i udekoruj kilkoma listkami mięty. Smacznego!