Parmigiana di melanzane alla palermitana – przepis

1.4K

Pochodzenie parmigiany jest przedmiotem kulinarnego sporu pomiędzy regionami Italii. Główny spór pomiędzy Kampanią, a Sycylią można załagodzić faktem, iż danie pojawiało się na stołach Królestwa Obojga Sycylii do którego należał zarówno Neapol jak i Palermo. Parmigiana di melanzane ewaluowała i ma wiele wersji – ta neapolitańska różni się dziś od sycylijskiej zarówno składem, jak i sposobem wykonania. Na Sycylii jak zwykle wygrywa…prostota! Parmigiana to idealny pomysł na drugie danie, przystawkę lub dodatek. Sama parmigiana (w różnych wersjach) popularna jest dziś w całej Italii, lecz nie tylko – włoscy imigranci rozsławili ją m.in. na Antypodach. Czy zatem jest się o co kłócić, czy może lepiej od razu przystąpić do konsumpcji? Odpowiedź zdaje się być oczywista! Choć… może po drodze krótka lekcja dialektu? Parmigiana di melanzane to po sycylijsku…pammigiana di mulinciani 🙂 Smacznego!

Parmigiana di melanzane alla palermitana

Porcje 4
Czas przygotowania 1 godzina

Składniki

  • 4 bakłażany
  • 600 g passaty pomidorowej z wysokiej jakości pomidorów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g parmezanu
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia bakłażanów

Instrukcja

  • Bakłażany pokrój na podłużne plastry grubości niecałego centymetra, wcześniej obierając je z dwóch strony (tak by zewnętrzne plastry nie miały grubej skórki)
    Bakłażany
  • Pokrojone bakłażany posól i umieść w cedzaku obciążając talerzykiem i np. butelką wody, pozostaw na min. 45 minut, następnie opłucz i osusz ręcznikiem papierowym
  • Smaż bakłażany na złoty kolor z obu stron na dużej ilości oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (na Sycylii powszechne jest smażenie na oleju arachidowym, który jednak w Polsce jest drogi i słabo dostępny)
    Smażenie bakłażana
  • Pozwól bakłażanom ocieknąć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czerwoną cebulę i przekrojony na pół ząbek czosnku, smaż na średnim ogniu kilka minut aż cebula zmięknie, po czym usuń ząbek czosnku
  • Dodaj passatę i redukuj kilkanaście minut na średnim ogniu, uważając by pomidory się nie przypaliły
  • Dno brytfanki posmaruj sosem pomidorowym, a następnie wykładaj kolejno: bakłażany, sos, parmezan, świeżą bazylię aż do wyczerpania składników
    Przygotowanie parmigiany
  • Danie jest gotowe i można podawać je od razu lub w późniejszym czasie na zimno – parmigiana może spędzić w lodówce 2-3 dni. Smacznego!
Kuchnia: kuchnia palermitańska, kuchnia sycylijska
Parmigiana di melanzane alla palermitana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close