Biancomangiare – sycylijski deser, którego historia sięga średniowiecza, a swą obecność w sycylijskiej kulturze kulinarnej zawdzięcza Saracenom, którzy na Sycylię przywieźli nie tylko migdały ale też pistacje i cukier trzcinowy. Dziś przygotuję wersję typową dla Modici – miasta leżącego w południowej Sycylii, w prowincji Ragusa. Jeśli nie macie migdałów lub nie macie zbyt wiele czasu przygotujcie klasyczny wariant z użyciem mleka krowiego. Dzisiejsza propozycja będzie idealna dla wegan, ponieważ nie posiada produktów pochodzenia zwierzęcego. Choć przygotowanie deseru jest nieco czasochłonne, to jednocześnie nieskomplikowane, a końcowy efekt z pewnością zrobi wrażenie na domownikach i Waszych gościach.
Biancomangiare
Składniki
- 180 g migdałów obranych z brązowej skórki
- 800 ml wody źródlanej
- skórka z 1/2 cytryny
- 100 g cukru
- 70 g skrobi kukurydzianej dostępna w Auchan na dziale eko, lub w sklepach z eko-żywnością
- pistacje i zblanszowane płatki migdałów do dekoracji
Instrukcja
- Migdały zalej dwiema szklankami wody i odstaw na ok. 8 godzin (możesz zostawić na noc)
- Odcedź migdały i włóż do wysokiego naczynia, a następnie dodając stopniowo 800 ml wody blenduj około 10 minut
- Sitko wyłóż gazą lub lnianą ściereczką i przecedź uzyskane mleko migdałowe, na koniec dokładnie wyciskając gazę lub ściereczkę
- Przelej 100 ml mleka do miseczki i używając trzepaczki rozpuść w nim skrobię kukurydzianą
- Pozostałe mleko podgrzewaj w garnku, dodaj cukier i skórkę z 1/2 cytryny
- Dodaj mleko z rozpuszczoną skrobią i cały czas podgrzewaj na średnim ogniu, około 10-15 minut aż masa uzyska gęstą konsystencję, w między czasie usuń cytrynowe skórki
- Przelej masę do silikonowych foremek, pozostaw godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin
- Wyjmij Biancomangiare z silikonowych foremek, udekoruj lekko zblanszowanymi migdałami i posiekanymi pistacjami. Smacznego!