La Siciliana 2.0 – pizzeria w Krakowie

1K

Pizzeria La Siciliana 2.0 w Krakowie – Bronowicach to prawdopodobnie jedyna pizzeria w prawdziwie sycylijskim stylu w Polsce! Można w niej spróbować m.in. sycylijskiej caponaty, pizzy z pieca na drewno z włoskimi składnikami oraz sycylijskiego cannolo!

Sycylijska pizzeria w Krakowie

Na próżno szukać w Polsce miejsc z typowo sycylijską kuchnią. Istnieją co prawda miejsca, które Sycylie mają w nazwie lecz w karcie znajdziemy słynne spaghetti bolognese lub np. carbonarę, której na Sycylii się nie jada (no chyba że sycylijskie scirocco zawiało tym razem nie znad Czarnego Lądu, lecz z kontynentu sprowadzając na Sycylię jakiegoś rzymianina). La Siciliana 2.0 – pizzeria w Krakowie, mieszcząca się na zbudowanym z wielkiej płyty, ogromnym osiedlu Widok odwraca ten trend i wprowadza w modernistyczny krajobraz prawdziwie sycylijskie smaki!

Prosta koncepcja – bez zbędnej filozofii

W tej pizzerii nie rozgościcie się w welurowych fotelach, w oświetleniu miedzianych lamp, spoglądając na ciągnące się po loftowym wnętrzu celowo odkryte rury oraz okablowanie. W wielu osiedlowych, sycylijskich pizzeriach jedyne co dostajemy jeśli chodzi o wystrój to ściany, płytki oraz krzesła. W La Sicilianie dostajemy nawet więcej – wystrojem nawiązuje ona do surowych, włoskich pizzerii jednak napotkamy wiele elementów, które nadają wnętrzu przytulności oraz uatrakcyjniają pobyt w tym miejscu. To zdecydowanie miejsce stworzone po to, by dobrze zjeść, popić sycylijskim piwem, wyjść zadowolonym, nie natomiast aby delektować się sojowym caffè latte i kontemplować otoczenie. Koncepcja jest prosta i atrakcyjna, tak jak w swej prostocie atrakcyjna jest Sycylia – tutaj nie ma żadnych udziwnień!

La Siciliana 2.0 – co znajdziemy w menu i dlaczego warto tu zajrzeć?

A w menu przede wszystkim pizza z pieca na drewno! Wiele pozycji inspirowanych jest Sycylią, jak chociażby:

  • Trapani – pizza nawiązująca składnikami do słynnej, trapańskiej Rianaty
  • Bronte – pizza z szynką i pistacjami na białym spodzie
  • Avola – pizza z tuńczykiem i oczywiście suszonymi pomidorami, z których Avola jest znana
  • Ballaro’ – wegetariańska pizza nawiązująca do warzywnych dóbr jakie możemy spotkać na palermitańskim targu Ballaro’
    … oraz wiele innych, ciekawych kompozycji!

Dodatkowo, w karcie znajdziemy sycylijskie przystawki (m.in caponatę przygotowaną na wzór katański) oraz desery – cannoli z pistacjową granellą.
W La Sicilianie możemy napić się również sycylijskich win – zarówno wytrawnych jak Grillo czy Nero d’Avola jak i słynnych win likierowych – Marsali lub Zibbibo. Jest też rzadko spotykana w Polsce Birra Messina z kryształkami soli, sardyńska Ichnusa oraz słynne, włoskie piwo Moretti.
Warto odwiedzić tę pizzerie poszukując sycylijskich smaków w Krakowie, zwłaszcza że na gastronomicznej mapie miasta jest ich znaczny deficyt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close