Kulinarne zwyczaje na Sycylii – jak uniknąć faux pas w restauracji?

259

Włochy słyną z jedzenia. Kulinarne zwyczaje na Sycylii oraz w całych Włoszech stały się przedmiotem zarówno żartów, jak i naśladowania na całym świecie. W tym artykule przybliżę Ci lokalne zwyczaje kulinarne, dzięki którym unikniesz popełnienia faux pas w kawiarni, czy restauracji. Na początku zaznaczę, że w każdym miejscu powinieneś się czuć zupełnie swobodnie. Włosi mają styczność z ogromną liczbą turystów, więc słynne, popołudniowe cappuccino raczej żadnego kelnera już nie zdziwi. Artykuł należy traktować z dystansem i przymrużeniem oka, pomoże Ci on jednak zrozumieć lokalny folklor jeśli wcześniej nie byłeś we Włoszech 🙂

Jak uniknąć kulinarnego faux pas na Sycylii?

1. Nie pytaj o jajko sadzone z parówką na śniadanie

Nie je się tutaj takich śniadań. Jeśli masz ochotę na ciężkie, brytyjskie śniadanie najlepiej przygotuj je w domu. W kawiarni zamów coś słodkiego – rogalika, brioszkę z lodami, granitę. Możesz też zamówić rogalika z serem, szynką i warzywami lub coś z sekcji tavola calda, gdzie czeka wiele wytrawnych pyszności na ciepło przeważnie z ciasta drożdżowego, francuskiego lub filo.

2. Nie zamawiaj cappuccino po południu

To prawda i mit. Prawdą jest, że Włosi cappuccino piją tylko do południa. Mitem natomiast, że obsługa nie poda Ci cappuccino po południu lub padniesz ofiarą szyderczych uśmiechów. O ile nie zawędrujesz na głęboką prowincję, wszędzie napijesz się cappuccino wtedy, kiedy masz na to ochotę. Nikogo tu już nie dziwi popołudniowa kawka z mlekiem – klient nasz pan!

3. Nie zamawiaj kawy przed obiadem

Tak! To już nawet dla mnie głęboka przesada. Kawa powoduje uczucie sytości, zajmuje nasze kubki smakowe na dłuższą chwilę i jej picie przed obiadem jest absolutnie nie wskazane. Kelnera w większą konsternację wprowadzisz jeśli poprosisz o espresso w oczekiwaniu na obiad, niż jeżeli zamówisz cappuccino po południu 😉

4. Nie popijaj kawy wodą

Woda, którą dostajesz do espresso nie służy do popicia kawy, lecz do przepłukania kubków smakowych przed jej spożyciem. Kolejność możesz odwrócić…jeśli nie lubisz smaku kawy 😉

5. Nie proś o keczup, sos czosnkowy, ananasa lub kukurydzę do pizzy

Po prostu ich nie dostaniesz. Jako sos do pizzy możesz otrzymać jedynie oliwę z oliwek. Podobna sytuacja ma miejsce w dobrych pizzeriach w Polsce. Włosi oprócz słynnego ananasa nie dodają do pizzy kukurydzy, nie widzą natomiast nic złego w dodaniu do niej… parówki i frytek.

6. Nie posypuj dań z owocami morza parmezanem

Jeśli przy stole jest więcej osób, podano parmezan w miseczce, a Ty właśnie zajadasz danie z owocami morza lub rybą, ten parmezan z pewnością nie jest dla Ciebie! Jedynym daniem z owocami morza do którego Sycylijczycy dopuszczają użycie parmezanu jest spaghetti z krewetkami i cukinią.

7. Nie upijaj się

We Włoszech spożywanie alkoholu jest dozwolone nawet w miejscach publicznych. Nic dziwnego, zjawisko alkoholizmu w porównaniu do Polski jest tu nieco mniejsze, a na ulicy raczej nie uświadczysz zataczających się ludzi wobec czego nikt tego prawa nie nadużywa. Jeśli przesadzisz z alkoholem w restauracji będziesz wyglądał dziwnie. W wysokich temperaturach wybierz lekkie wino lub zimne piwo, zamiast wysokoprocentowych alkoholi.

8. Nie pytaj kelnera o spaghetti bolognese

Takie danie, choć w zachodnim świecie urosło do rangi kulinarnego symbolu Włoch, we Włoszech poza miejscami dla turystów… nie istnieje. W Bolonii sos mięsny ragu’ (czyli słynne “bolognese”), jada się z makaronem tagliatelle i danie to nazywa się tagliatelle al ragu’. Jest to rzecz na tyle istotna, że istnieniu spaghetti bolognese zaprzeczył niegdyś… sam burmistrz Bolonii. Sprawa jest nadzwyczaj prosta – makaron spaghetti jest za cienki by utrzymać ciężki sos mięsny, w efekcie czego na talerzu zrobiłaby się nam papka i najpierw zjedlibyśmy sam makaron, a na koniec sos który spadł na dno talerza. Najlepiej spróbuj lokalnych specjałów, jak np. Pasta alla Siracusana.

9. Kulinarne zwyczaje na Sycylii poznasz w lokalnych trattoriach – unikaj turystycznych pułapek

Staraj się unikać restauracji i kawiarni położonych na turystycznym szlaku, takich jak ta na zdjęciu do tego wpisu :). Choć istnieją od tego wyjątki, to nie tam zjesz najlepsze sycylijskie jedzenie. W wyborze odpowiedniego miejsca pomogą Ci opinie Google, Tripadvisor oraz wpisy na moim blogu:
Gdzie zjeść w Palermo? – Stolica Sycylii od kuchni
Gdzie zjeść w Syrakuzach? – Miasto Archimedesa od kuchni
Gdzie zjeść w Trapani najlepsze śniadanie

Jak poprawnie wymawiać nazwy dań?

Przyjeżdżasz do innego kraju, nie znasz języka, więc w żadnym wypadku nie narazisz się na obciach. Jednak przekażę Ci kilka wskazówek jak poprawnie wymawiać nazwy słynnych włoskich dań. Najczęstsze błędy językowe w zamawianiu posiłku we Włoszech to:

  • gnocchi – w żadnym wypadku nie mówimy gnoczi, nioczi czy gnioki. Poprawnie wymawiamy jako niokki, z ń na początku i mocnym k
  • tagliatelle – wymawiamy jako taliatelle, nie tagliatelle
  • penne – okropnie ważne! pene przez jedno n to po włosku penis, więc pamiętajmy by mówić poprawie penne i uniknąć ewentualnych niedomówień 😉
  • espresso – pamiętajmy, by nigdzie nie wcisnąć żadnego “k”. Poprawnie mówimy espresso, choć zamiennie możemy użyć po prostu un caffe’ i z pewnością otrzymamy właśnie wspomniane espresso
  • vino chianti – wymawiamy jako vino kianti
  • focaccia – wymawiamy jako fokaczia
  • prosciutto – wymawiamy jako proszutto
  • bruschetta – wymawiamy jako brusketta, pod żadnym pozorem bruszetta (!)
  • chinotto – wymawiamy jako kinotto, nie czinotto
  • funghi – wymawiamy jako fungi

Napiwek we Włoszech – zostawiać czy nie?

We Włoszech (wyłączając niektóre regiony jak np. Lacjum) możemy spotkać się często z opłatą za nakrycie (tzw. coperto) w wysokości o 1 euro do 3 euro. Nie jest to równoznaczne z napiwkiem. Na podstawie kilkuletnich mogę powiedzieć, że ten we Włoszech możemy zostawić lub nie. Będzie to oczywiście gestem zadowolenia i docenienia obsługi, jednak nikt z pewnością nie obrazi się jeśli przy stoliku zaczekamy na resztę. Nie zostawienie dodatkowego napiwku nie jest przez Włochów źle odbierane, choć zapewne jak wszędzie mile widziane.

Kulinarne zwyczaje na Sycylii – podsumowanie

Mam nadzieję że ten wpis, pisany z przymrużeniem oka, przybliżył Ci kulinarne zachowania Włochów. Wraz ze zwiększeniem ruchu turystycznego niektóre zasady przestały obowiązywać. Myślę jednak, że odwiedzając Sycylię warto zrezygnować z niektórych swoich przyzwyczajeń by móc w pełni obcować z lokalną kulturą i smakować pysznych, lokalnych specjałów w taki sposób jak robią to miejscowi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close