Gdzie zjeść w Syrakuzach? Miasto Archimedesa od kuchni (2024)

9.9K

Syrakuzy to niewątpliwe moje ulubione miasto na Sycylii. Wiąże mnie z nim więź na tyle szczególna, że uważam je za mojemu sercu najbliższe nie tylko w kategorii Sycylii, lecz w kategorii wszystkich miast z jakimi w swym życiu miałem styczność. Paradoksalnie, bo poniekąd Syrakuzy są zaprzeczeniem wszystkiego co w Sycylii lubię najbardziej. Podczas ostatniego pobytu stwierdziłem, że są najbardziej europejskie i najbardziej włoskie ze wszystkich miast wyspy (obok Mesyny), a przecież na Sycylii najbardziej lubię dzikość i miszmasz, którym bliżej do państw północnej Afryki. W sezonie Syrakuzy goszczą setki turystów, w weekendy przeżywają prawdziwe oblężenie, a przecież na Sycylii najlepiej czuję się w gronie “lokalsów”, a nie w turystycznych, popularnych miejscach. Dziś zapraszam na mój subiektywny przewodnik kulinarny po mieście Archimedesa, w którym poszukamy odpowiedzi na pytanie Gdzie zjeść w Syrakuzach?

Syrakuzy
Syrakuzy to miejsce magiczne – na zdjęciu Świątynia Apolla (wł. Tempio di Apollo) na wyspie Ortigia

Kultura kulinarna Syrakuz

Kuchnia syrakuzańska ma swoje korzenie w starożytności i już wtedy stanowiła jedną z najsłynniejszych kuchni starożytnej Grecji, a towary tutaj wytwarzane były eksportowane poza Sycylię. Dziś trudno szukać wielu nawiązań do tamtego okresu, choć stołując się w tutejszych restauracjach łatwo zauważyć, że znajdujemy się po wschodniej, a nie zachodniej stronie wyspy. Brak tutaj charakterystycznych dla Palermo czy Trapani wpływów arabskich. Popularne są ryby (miecznik, tuńczyk), owoce morza, czy typowe dla Katanii pasta alla norma i caponata. Podczas lektury kart syrakuzańskich trattorii nie da się nie zauważyć wzmożonej obecności dań typowych dla innych włoskich regionów. Bez trudu znajdziemy tutaj znamienną dla Emilii-Romanii piadinę, pizzę w stylu neapolitańskim, sałatkę caprese czy carbonarę. W Syrakuzach nie tak trudno również o kuchnię europejską i… azjatycką.

Miecznik - symbol Syrakuz. Gdzie zjeść w Syrakuzach miecznika?
Miecznik (wł. pesce spada) – symbol lokalnej kuchni

Ciężko jest mi wskazać przykład europejskiego miasta, w którym wzrost ruchu turystycznego wpływa pozytywnie na jakość gastronomi. Przykładem jest choćby Kraków, w którym w centrum coraz trudniej o dobre jedzenie w rozsądnej cenie. Turysta zza granicy bowiem i tak przyjdzie tylko raz, a jeśli będzie podchmielony to jest szansa że wyjdzie naprawdę zadowolony. Wzrost ruchu turystycznego powoduje również, że rynek obradza coraz to większą różnorodnością, a swoje lokale otwierają nie tylko miejscowi, lecz również ludność napływowa. Nic więc dziwnego, że w Syrakuzach znajdziemy bez problemu burgery, kuchnie azjatycką, sushi czy kebab. Europeizacja i dostosowanie się do zachodnich trendów kulinarnych, w porównaniu do innych sycylijskich miast, rzuca się tutaj w oczy. Nie znajdziecie tutaj stoisk ze streetfoodem znanych z Palermo, choć zjecie prawdopodobnie najlepsze panino na wyspie. O dziwo nie zbankrutujecie też stołując się historycznym centrum. Moim zdaniem Syrakuzy, mimo swej popularności, utrzymały wysoki poziom gastronomiczny, a jedzenie nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak w cichych zakątkach Ortigii. W jedzeniu posiłków na tej maleńkiej wyspie jest coś wyjątkowego, mistycznego. Jest to niewątpliwie przeżycie duchowe.

Moje ulubione miejsca

W tym wpisie chciałbym pokazać Wam miejsca, które lubię i z pełną odpowiedzialnością mogę polecić. Są to zarówno kawiarnie, lodziarnie, jak i trattorie. Zaznaczam jednak, podobnie jak w przypadku wpisu Gdzie zjeść w Palermo, że kulinarna mapa miasta kryje wiele skarbów i nie odbierajcie sobie przyjemności by odkrywać je samemu. Jeśli jednak skusicie się i skorzystacie z moich poleceń będzie mi bardzo miło. Jeśli odwiedzicie któreś z tych miejsc koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało!

Voglia Matta

Corso Umberto I 34

Nieopodal, przy Corso Umberto I, głównym trakcie Syrakuz znajduje się Voglia Matta. Mają tu nie tylko dobre rogaliki ale również obłędne słodkości w naprawdę uczciwych cenach. Ze swojej strony polecam Zuccottino, wspaniały deser lodowy na bazie ricotty i pistacji.

Kawiarnia w syrakuzach
Zuccottino – deser lodowy na bazie pistacji i ricotty

Il Mastro Gelataio

Largo Empedocle 9

Oddalając się nieco od centrum trafimy do lodziarni, w której Sycylijczycy przesiadują całymi rodzinami do późnych godzin nocnych i panuje prawdziwie lokalna atmosfera. Warto się tu znaleźć, w tym miejscu serwują bowiem jedne z najlepszych lodów w Syrakuzach. Przygotowywane są one na bazie lokalnych składników jak ricotta, pistacje, czy czekolada z Modici. Możecie tu również spróbować sycylijskiej klasyki – brioche con gelato, czyli lodów…w słodkiej bułce.

Caseificio Borderi

Via Emmanuele de Benedictis 6

Panino z Caseificio Borderi urosło do miana tak kultowego, że by je zjeść często trzeba odstać swoje w kolejce! Nie bez przyczyny – składniki są świeże i najwyższej jakości, obsługa wchodzi w interakcje z klientem i nikt tu niczego nie żałuje! To absolutnie obowiązkowy punkt na kulinarnej mapie Syrakuz! Ceseificio znajduje się na syrakuzańskim targu, więc warto tu wstąpić przy okazji porannych zakupów. Koszt kanapki to 6€.

Gdzie zjeść w Syrakuzach - caseificio borderi
Oto słynne panino z Caseificio Borderi – rzecz absolutnie genialna

Pizzeria Del Forestiero

Corso Timoleonte 2

Uwielbiam jeść w Pizzerii Del Forestiero. Miejsce to odkryłem podczas swojej pierwszej wizyty w Syrakuzach. Jest oddalone od centrum, co sprawia, że można cieszyć się posiłkiem w gronie tubylców. Lokal niczym się nie wyróżnia, jednak pizza tutaj serwowana jest naprawdę przepyszna. Cena również robi wrażenie, ponieważ za Margheritę zapłacicie jedynie 4€. Panowie robią również pyszne makarony. Nie polecam zamawiać kotletów – na tym Sycylijczycy zwyczajnie się nie znają 😉 Po posiłku można udać się na lody do położonego przecznicę stąd Il Mastro Gelataio, które również polecam.

Pizza
Pizza z Del Forestiero najlepiej smakuje na miejscu ale na wynos również jest niczego sobie 😉

Sicily Fish&Chips

Via Serafino Privitera 28

W Sicily Fish&Chips można kupić owoce morza podane w formie neapolitańskiego cuoppo, czyli rożka. To lokalna forma streetfoodu. Możemy wziąć rożek do ręki i skonsumować zawartość w pięknych okolicznościach przyrody, podczas spaceru wzdłuż wybrzeża Ortigii.

Sicily Fish&Chips
W Sicily Fish&Chips jest naprawdę kolorowo

Locanda Del Collegio

Via Del Collegio 13/15

To świetne miejsce jeśli zastanawiacie się gdzie zjeść w Syrakuzach romantyczną kolację. Zjemy tutaj dania wysokiej klasy w eleganckiej, kameralnej atmosferze. Na uwagę zasługują niebanalne interpretacje dań kuchni zarówno wschodniej, jak i zachodniej Sycylii. Polecam świetną zuppę di cozze z pesto i migdałami z Avoli oraz nowoczesną wersję dania Pasta alla siracusana, na którą przepis odtworzyłem na blogu.

Zuppa di cozze
Zuppa Di Cozze – w menu Locanda del Collegio znajdziecie wiele znakomitych dań lokalnej kuchni

Cod da Saretta, Merluzzo fritto

Via della Maestranza, 134

Absolutny TOP! Kierując się opiniami Google trafiamy do tego kameralnego miejsca z kilkoma stolikami ustawionymi niemal na ulicy. Po chwili na stole lądują dwa ogromne talerze – jeden z mięsem, drugi z owocami morza. Zaręczam, że te drugie są jednymi z najlepszych jakie kiedykolwiek jadłem na wyspie!

A Putia

Via Roma 8

Do lokalu A Putia w sezonie ustawiają się naprawdę spore kolejki. Lokal jest położony centralnie i oferuje dobrej jakości jedzenie w rozsądnych cenach. To dobre miejsce na szybki, niezobowiązujący obiad w sycylijskim stylu, ponieważ w karcie znajdziemy naprawdę spory wybór lokalnych specjałów.

Paninoteca da Antonio e Daniele

Via Senatore Gaetano Moscuzza

Wieczorem to miejsce przeżywa prawdziwe oblężenie. Jeśli zejdziesz nieco z turystycznego szlaku, zjesz tutaj pyszne kanapki na ciepło już od 2,5 euro za sztukę. Najlepiej weź od razu dwie i popij zimną Messiną! 🙂

Gdzie zjeść w Syrakuzach? – podsumowanie

Gdy tworzyłem ten wpis w 2021 roku wiedziałem, że do Syrakuz wrócę niezwłocznie. Tak też się stało, wróciłem tam nawet niejednokrotnie. Niestety kilka z moich ulubionych miejsc zamknęło się na stałe. Odkryłem też nowe, godne polecenia trattorie. Wpis zaktualizowałem na rok 2024 i jeśli tylko dobry los pozwoli, już teraz obiecuję, że doczeka się on kolejnych aktualizacji. Smacznego! 🙂


Wszystkie informacje zawarte we wpisie są aktualne na rok 2024.

Join the Conversation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close