Co warto przywieźć z Sycylii i gdzie to kupić? Najlepsze produkty lokalne

7.4K

Jeśli wybieracie się na Sycylię po raz pierwszy, zapewne zadajecie sobie pytanie: co warto przywieźć z Sycylii? Region ten słynie z lokalnych produktów wysokiej jakości, które warto zabrać ze sobą w podróż powrotną do Polski. Należy pamiętać jedynie, o ograniczeniach dotyczących przewozu bagażu. Popularne linie lotnicze jak Wizzair czy Ryanair nie zabraniają przewozu żywności, ziół i innych produktów spożywczych w bagażu podręcznym. Musimy jedynie mieć na uwadze, że wszelkie płyny musimy mieć w przezroczystej torebce, w buteleczkach o pojemności do 100 ml i łącznej objętości nie większej niż 1 litr.

Gdzie robić zakupy na Sycylii? W supermarkecie

We Włoszech istnieje kilka popularnych sieci sklepów spożywczych, zarówno tych znanych również w Polsce, jak i prowadzących działalność wyłącznie na Półwyspie Apenińskim. Popularne markety to Conad, Paghi Poco, SuperConveniente, Lidl czy Eurospin. Ten ostatni, ulokowany poza centrami miast, oferuje dobrej jakości produkty w niskich cenach. Kupicie tam dobre wędliny, sery, wina i inne produkty spożywcze. Warto tu zajrzeć i zaopatrzyć się na pobyt. W Eurospinie nie znajdziecie wielu produktów lokalnych, ponieważ oferta jest niemal taka sama w całej Italii – w Syrakuzach kupicie to samo, co w Rzymie.
Sklepy otwarte są mniej więcej w godzinach od 8 do 21, a w niedzielę od 8 do 13. Niektóre z nich są zamknięte w porze obiadu, między 13 a 16. W sieciach typu Lidl możemy liczyć na dłuższe godziny otwarcia, także w niedziele.

Gdzie robić zakupy na Sycylii? Na targu!

Najmłodsze pokolenia nie pamiętają już czasów, gdy w Polsce zakupy robiliśmy na targach i małych stoiskach lokalnych sprzedawców, często pod blokiem, czy przy ulicy. Stragany te zostały, całkowicie niesłusznie, wyparte przez duże sieci handlowe. Sycylijskie targi na szczęście przetrwały – i to w formie zupełnie niezmienionej, można by rzec pierwotnej, archaicznej. Nie zmienili się tu ludzie, nie zmieniły mury, którym targowe alejki zawdzięczają odrobinę cienia w upalne dni i nie zmieniło się też pochodzenie produktów. Na sycylijskich targach w Syrakuzach, Palermo, czy Katanii kupicie owoce, ryby, skorupiaki oraz wiele innych, lokalnych produktów.

Sycylijskie targi obfitują w aromatyczne przyprawy

Co warto przywieźć z Sycylii do Polski?

Choć w Polsce coraz częściej możemy kupić sycylijskie produkty w sklepach z żywnością importowaną z Italii, jeśli tylko mamy w bagażu nieco wolnego miejsca, z pewnością nie warto go marnować. Poniżej przedstawiam listę produktów, które moim zdaniem warto przywieźć do Polski. Kupicie je na lokalnych targach, gdzie zawsze warto pamiętać o tym, że targowanie się wpisane jest w lokalną kulturę. Zawsze możecie kupić taniej, zwłaszcza przy większej ilości! Oto lista moich ulubionych, sycylijskich produktów, które przydadzą się w Waszej kuchni:

  • oregano, peperoncino i inne przyprawy – nigdzie nie dostaniecie tak aromatycznych ziół! Koszt jednej wiązki oregano to 1 euro
  • suszone pomidory, oliwki – pakowane w plastikowych torebkach, z dodatkiem przypraw lub same – idealne na przyjęcia, by stworzyć pyszną deskę tapasów
  • czekolada z Modici – całkiem możliwe, że wielu z Was po spróbowaniu czekolady z sycylijskiej Modici będzie musiało w swej świadomości zmienić definicję słowa “czekolada”! Ze swojej strony szczególnie polecam tę z dodatkiem jaśminu
  • krem pistacjowy – ten sam, którym zajadacie się w rogalikach każdego ranka podczas swojego pobytu. Jeśli tego nie robicie – to błąd! Zwróćcie uwagę na jak najwyższą zawartość pistacji i jakość składu. Część sprzedawców umożliwia degustację przed zakupem.
  • pesto pistacjowe – te najlepsze składa się w 60-70% z pistacji, oleju, soli i pieprzu. Bez zbędnych dodatków.
  • pistacje i migdały – najsłynniejsze sycylijskie pistacje z okolic Bronte i migdały z Avoli – z pewnością warto spróbować!
  • pomarańcze i cytryny – jeśli odwiedzacie Sycylię w porze zimowej zachwycą Was swoim smakiem
  • sery i wędliny – w tym celu należy udać się do supermarketu. Kupicie tam wysokiej klasy sery jak parmezan, pecorino, ricotta salata, caciocavallo, czy wędliny (salami, prosciutto, mortadellę, pancettę) w cenach znacznie niższych niż w Polsce. Cena kilograma parmezanu we Włoszech porównywalna jest do ceny przeciętnej jakości grana padano z polskiego supermarketu.
  • nasiona warzyw i owoców– jeśli macie ogródek lub szklarnię warto kupić na sycylijskim targu nasiona – pyszna i zdrowa pamiątka niedługo wykiełkuje! 😉
  • makarony – choć coraz częściej dobrej jakości, włoskie makarony dostępne są w polskich supermarketach, jeśli mamy jeszcze trochę miejsca w bagażu można zaopatrzyć się w mniej popularne rodzaje makaronu jak np. sycylijskie anelli, czyli pierścionki
  • sycylijskie wina, likiery i oliwy – tylko jeżeli posiadacie bagaż rejestrowany! Najbardziej popularne sycylijskie wina to Nero d’Avola i Marsala, warto skusić się również na sycylijskie Limoncello oraz likiery – np. pistacjowy lub migdałowy.

Co warto przywieźć z Sycylii? – podsumowanie

Sycylia obfituje w wysokiej jakości produkty, których zakup nie zrujnuje naszego budżetu. Warto zatem przywieźć je ze sobą do Polski, by wspominać wakacyjne smaki i zapachy jeszcze długo po zakończeniu urlopu. Jeśli lubicie jeszcze jakieś produkty, które Waszym zdaniem są godne polecenia koniecznie dajcie znać w komentarzu! Udanych zakupów!

Join the Conversation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close