Co zjeść na Sycylii? Jaka jest kuchnia sycylijska?

123

Co zjeść na Sycylii? – to pytanie zadaje sobie każdy, kto po raz pierwszy planuje odwiedzić tę największą włoską wyspę. Postanowiłem zatem przygotować prosty poradnik dla osób, które do tej pory nie miały styczności z południowo-włoską kulturą kulinarną. Przygotowałem ten wpis w taki sposób, aby podczas wakacji na Sycylii, pomógł Ci nie pominąć jej najważniejszych, kulinarnych zakątków i ciekawostek. Na jego końcu przedstawię 10 najpopularniejszych sycylijskich potraw, które moim zdaniem zasługują na spróbowanie.

Śniadanie na Sycylii

Jakie jest sycylijskie śniadanie? Dla miejscowych, starszych panów to kawa, papieros i najnowsze wydanie Corierre della Sera lub La gazetta dello sport. Dla tych którzy zgłodnieli (i dla turystów) to najczęściej coś na słodko – cornetto al pistacchio czyli rogalik z pistacjami, rogalik z kremem czekoladowym, brioche con gelato, czyli brioszka z lodami lub granita ze słodką bułeczką. Znajdziemy również słone alternatywy. To podawane na ciepło przekąski z ciasta drożdżowego lub francuskiego z serem i szynką lub warzywami. Śniadanie to również idealna pora dnia by napić się pysznego, włoskiego cappuccino. Koniecznie sprawdź wpis na moim blogu Gdzie zjeść w Trapani najlepsze śniadanie?

sycylijskie śniadanie - granita z brioszką
Granita z brioszką – popularne, sycylijskie śniadanie

Co zjeść na Sycylii? – obiad

Najważniejszą rzeczą o której należy pamiętać wybierając się na obiad jest czas pory obiadowej – trwa ona od godziny 12 do godziny 15. Jeśli nie zdążymy będziemy musieli zadowolić się przekąską z piekarni, ponieważ niemal wszystkie restauracje zamykają się na popołudniową przerwę i pozostaną zamknięte do godziny 19. Nie pytajmy o pizzę na obiad – piec rozpalany jest dopiero wieczorem, chyba że trafiliśmy na miejsce stworzone pod turystów. To dobra pora na makaron, danie ze świeżych owoców morza, sałatkę lub rybę. W dobrej karcie nie znajdziemy lasagne, carbonary czy innych północnowłoskich potraw. Lokalna kuchnia oparta jest na darach ziemi i morza, pomidorach, ziołach, migdałach i rybach.

Kolacja – najważniejszy posiłek w ciągu dnia

Na Sycylii nie sposób oprzeć się wrażeniu, że kolacja to codzienne święto jej mieszkańców. To w jaki sposób miejscowi oddają się wieczornej celebracji posiłku chyba najbardziej kreuje w naszej świadomości obraz włoskiego dolce vita. To czas kiedy w restauracjach robi się gwarno i tłoczno. Czas na spotkanie z przyjaciółmi, pizzę, makaron i oczywiście karafkę domowego wina. Warto zarezerwować stolik w dobrej trattorii i oddać się tej nieśpiesznej, rytualnej wręcz konsumpcji. Restauracje pozostaną otwarte minimum do 23. Usiądź i odpręż się. Kelner na pewno już Cię widział – podejdzie jak tylko będzie miał czas 🙂

Co zjeść na Sycylii? – 10 najpopularniejszych potraw

1. Caponata

To słynna sycylijska przystawka, a jej początki sięgają czasów Królestwa Obojga Sycylii. Choć początkowo gościła na stołach arystokracji, z czasem stała się symbolem południowowłoskiej cucina povera, czyli prostej kuchni opartej przede wszystkim na darach ziemi. Caponata to danie popularne na całej wyspie. W oryginalnej wersji składa się z bakłażana, selera naciowego, cebuli i oliwek. W rejonie Catanii dodaje się ziemniaki i paprykę. Restauracje oferują również opcję z miecznikiem i owocami morza. Każda nonna ma oczywiście swój własny przepis, więc przepisów na caponatę jest tyle, ile babć jest na Sycylii 😉 Koniecznie spróbujcie to danie na Sycylii, a mój przepis znajdziecie oczywiście na blogu – tutaj.

Sycylijska caponata
Sycylijska caponata

2. Arancini

Co zjeść na Sycylii? Oczywiście arancini! To absolutna klasyka sycylijskiego streetfoodu. Ryżowa kulka z szafranem w panierce, nadzieniem z ragu’ i mozzarelli, smażona w panierce na głębokim oleju. Występują również w wielu innych wariantach smakowych zarówno z mięsem jak i bez. Moim zdaniem najlepsze aranacini na wyspie można zjeść w Erice, w lokalu La Tonda Fritta (przy samym wejściu do miasta, po lewej stronie). Ryżowe kulki stały się na Sycylii przedmiotem językowego sporu, dlatego będąc we wschodniej Sycylii zamawiajcie arancini, natomiast w zachodniej arancine.

Sycylijskie Arancini
Arancini z La Tonda Fritta u bram miasta Erice w zachodniej Sycylii

3. Fritto misto

Fritto misto to owoce morza w delikatnej panierce na głębokim oleju. To mix wszystkiego, co rybak miał w sieci – kalmary, ośmiorniczki, sardynki, krewetki, czasem większe ryby jak np. barwena. To jedno z tych dań, które jem podczas każdej wizyty na Sycylii. Najlepsze na Sycylii zjadłem w Syrakuzach, w lokalnej knajpce Cod da Saretta, Merluzzo Fritto przy Via Della Meastranza. Pozycja obowiązkowa!

Fritto Misto – mix smażonych owoców morza

4. Couscous al pesce (Trapani)

W Trapani doskonale widać arabskie wpływy kulinarne w zachodniej Sycylii. Kuskus to jeden z gastronomicznych symboli miasta. W swej najpopularniejszej wersji podawany z wywarem rybnym, rybami oraz owocami morza. Występuje również w wersji wegetariańskiej pod nazwą couscous con verdure, a przepis na niego umieściłem na blogu. Jeśli odwiedzasz tę część Sycylii pod koniec września koniecznie udaj się na Festiwal Kuskusu do San Vito Lo Capo!

cous cous al pesce
Coucous al pesce w restauracji Santa Chiara 19 w Trapani

5. Pasta con le sarde (Palermo)

Makaron spaghetti z sardynkami i koprem włoskim łączy w sobie dary ziemi i morza. To zdecydowanie jeden z najbardziej sztandarowych, sycylijskich makaronów. Spróbujcie go koniecznie będąc w Palermo, gdyż jest kulinarną wizytówką właśnie sycylijskiej stolicy. Sprawdźcie również wpis na blogu Gdzie zjeść w Palermo? – stolica Sycylii od kuchni by poznać ciekawe miejscówki i nie nadziać się na turystyczną pułapkę.

Pasta con le sarde
Pasta con le sarde

6. Pasta alla norma

Makaron nazwany na cześć słynnej opery “Norma” pochodzącego z Katanii kompozytora Vincenzo Belliniego. Sos na bazie świeżych pomidorów, smażonego bakłażana, makaron najczęściej rigatoni lub casarecce, wykończony słoną ricottą oraz bazylią. Spróbuj koniecznie i przekonaj się dlaczego sycylijski pisarz, Nino Martoglio, próbując nieznany jeszcze wówczas makaron wykrzyczał słowa “Questa sì, che è una vera Norma” porównując jego doskonałość do dzieła Belliniego. A przynajmniej tak głosi legenda 🙂

Co zjeść na Sycylii? Pasta alla norma
Pasta alla norma w trattorii A’Ficcaredda w Castelmoli – świetne miejsce na obiad

7. Pesce spada, czyli miecznik

Pesce spada, czyli miecznik to obok tuńczyka bez wątpienia rybny symbol Sycylii. Stoły na targach rybnych uginają się pod ciężarem przepołowionych ryb z górną szczęką w kształcie miecza oraz kręgosłupem pokaźnej średnicy. Miecznika można zjeść zarówno grillowanego w formie steka bądź szaszłyków, jak również jako dodatek do caponaty, czy arancini.

co zjeść na Sycylii? - miecznik
Tradycyjna obróbka miecznika na targu w Syrakuzach

8. Pizza w sycylijskim stylu

Ponieważ zawodowo zajmuje się pizzą, zjeździłem Italię od Rzymu po Trapani odwiedzając zarówno lokalne jak i najsłynniejsze pizzerie we Włoszech mogę śmiało stwierdzić, że przygotowanie pizzy nie jest najmocniejszą stroną Sycylijczyków. Owszem da się tu znaleźć niezłe, klasyczne placki ale znacznie lepszą pizzę można zjeść w Rzymie, czy Neapolu. Niemniej jednak będąc na Sycylii warto spróbować jej sycylijskich stylów – pizzy trapanese w Trapani, sfincione palermitano w Palermo, czy scacci ragusana w okolicach Ragusy.

Sciaccia Ragusana jedzona w Scicli – mieście jaskiniowców

9. Cassata siciliana

Mój faworyt jeśli chodzi o sycylijskie słodkości. Delikatny biszkopt, krem ze świeżej ricotty i marcepanowa kołderka. Przeciwnicy marcepanu – nie lękajcie się! To zupełnie inny smak od paskudnego marcepano-podobnego wyrobu dostępnego w sklepach. Sam się szczęśliwie o tym przekonałem! Najlepszą cassatę zjadłem w Trapani, w pracowni cukierniczej przy Via Gatti.

co zjeść na sycylii? cassata
Cassata siciliana

10. Cannolo

To niewątpliwie najsłynniejszy sycylijski deser! Smażona na smalcu, chrupiąca rurka, wypełniona kremem ze świeżej ricotty. Znajdziecie je na każdym kroku, a jedno z najlepszych zjadłem w Laboratorio Pasticceria Roberto w Taorminie.

gdzie zjeść na sycylii
Cannolo z ricottą

Co zjeść na Sycylii? – spróbuj lokalnego streetfoodu

Będąc w dużych, sycylijskich miastach jak Palermo czy Katania warto spróbować lokalnego streetfoodu. Zwłaszcza stolica Sycylii słynie z ulicznych stoisk na których serwowane są owoce morza, grillowane są owcze jelita oraz podawane lokalne przysmaki jak sfincione (palermitańska pizza), crocchè (ziemniaczane krokieciki), panelle (placuszki z ciecierzycy), czy pane con la milza, czyli bułka ze śledzioną, której osobiście nie polecam, chyba że jesteście największymi fanami podrobów. W obu miastach znajdziecie również stoiska z kanapki na ciepło (panini), bardzo smacznymi i dostępnymi w atrakcyjnych cenach (od 2 euro za sztukę).

sycylijski streetfood
Sycylijski streetfood w Trapani

Co zjeść na Sycylii? – podsumowanie

Sycylijska kuchnia jest moim zdaniem najciekawszą kuchnią całego Śródziemnomorza. Historycznie oparta na darach ziemi i morza, genialna w swej prostocie, a jednocześnie czerpiąca z kuchni arabskiej, greckiej, hiszpańskiej, czy w mniejszym stopniu żydowskiej oferuje prawdziwe bogactwo zarówno ryb, mięs, potraw wegetariańskich oraz słodkości. Nie sposób nie wspomnieć o winie, gdyż Sycylia jest regionem zyskującym coraz większe uznanie w tym sektorze. Podstawowe szczepy to Nero d’Avola, Nerello Mascalese, Frappato, Syrah, natomiast jeśli chodzi o wina białe najczęściej spotykanymi są Malvasia, Grillo, Inzolia, czy Catarratto. W rejonie Marsali produkowane są słynne wina deserowe. Z pewnością więc znajdziecie odpowiedni trunek do Waszego posiłku. Mam nadzieję, że ten wpis pomógł znaleźć odpowiedź na pytanie co zjeść na Sycylii? Koniecznie wybierzcie się na tę wspaniałą wyspę, by spróbować lokalnych specjałów! Zapraszam również do śledzenia mojego bloga na Facebooku, by być na bieżąco z innymi ciekawostkami dotyczącymi sycylijskiej kuchni. Sprawdź również inne wpisy z polecanymi przeze mnie miejscami na Sycylii:

Gdzie zjeść w Syrakuzach?
Gdzie zjeść w Palermo? Stolica Sycylii od kuchni
Gdzie zjeść w Trapani najlepsze śniadanie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close