Sycylijskie słodycze wielkanocne – Cuddura cu l’ova

590

Cuddura cu l’ova to tradycyjne, sycylijskie słodycze wielkanocne. Występują w różnych kształtach i mają różną symbolikę – w kształcie serca (dla drugiej połówki), koszyka (z życzeniami dostatku i obfitości), gołębia, koguta, czy dzwonnicy. Cuddura składa się z kruchego ciasta i jajek w skorupce – występujących zawsze w nieparzystej liczbie. W zależności od miasta przybiera różne formy oraz…nazwy. Tak w Palermo słodycze nazywane są “pupi cu l’ova“, w Kataniiaceddu cu l’ova“, zaś w Mesyniecuddureddi“.
Tradycyjnie ciasto przygotowuje się z użyciem smalcu, jednak osoby unikające tego tłuszczu, mogą zastąpić go z powodzeniem masłem. Można użyć również tych dwóch rodzajów tłuszczu w podobnych proporcjach.
Przygotowanie cuddura cu l’ova z pewnością będzie świetną zabawą dla całej rodziny!

Cuddura cu l’ova

Porcje 10
Czas przygotowania 1 godzina 30 mins
Czas gotowania 1 godzina

Składniki

  • 500 g mąki 00
  • 4 nieduże jajka
  • 150 g smalcu lub masła lub w proporcji 1:1
  • 7 g suchych drożdży
  • 175 g cukru
  • skórka z jednej cytryny
  • posypka do dekoracji
  • 20 ml mleka
  • białko z jednego jajka
  • ugotowane jajka w zależności od ilości ciasteczek

Instrukcja

  • Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj cukier, drożdże i skórkę z cytryny
  • Dodaj miękki smalec lub masło i jajka lekko roztrzepane widelcem
  • Ugniataj ciasto kilka minut do całkowitego wymieszania składników i uzyskania jednolitej konsystencji
  • Zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na około 30 minut
  • Oderwij około 100 g ciasta, resztę pozostawiając pod przykryciem
  • Rozwałkuj ciasto na grubość około centymetra i wytnij nożem lub radełkiem do ciast oczekiwany kształt (dla wygody użyj wydrukowanego lub narysowanego szablonu)
  • Na środek przygotowanego ciasteczka włóż jajko, wytnij z rozwałkowanego ciasta dwa paski, przełóż przez jajko "na krzyż" i przyklej do ciasta
  • Wymieszaj białko z odrobiną jajka i wysmaruj pędzelkiem ciastka wszędzie oprócz jajka, a następnie posyp obficie kolorową posypką
  • Piecz w piekarniku w trybie góra-dół bez termoobiegu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180°C do uzyskania złocistego koloru (około 25 minut)
Kuchnia: kuchnia sycylijska
Cuddura cu l'ova
Sycylijskie słodycze Wielkanocne
Deser sycylijski
puppi cu l'ova

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
kuchniasycylijska.pl by Media Południe .
2021 | Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close