Cuddura cu l’ova to tradycyjne, sycylijskie słodycze wielkanocne. Występują w różnych kształtach i mają różną symbolikę – w kształcie serca (dla drugiej połówki), koszyka (z życzeniami dostatku i obfitości), gołębia, koguta, czy dzwonnicy. Cuddura składa się z kruchego ciasta i jajek w skorupce – występujących zawsze w nieparzystej liczbie. W zależności od miasta przybiera różne formy oraz…nazwy. Tak w Palermo słodycze nazywane są “pupi cu l’ova“, w Katanii “aceddu cu l’ova“, zaś w Mesynie “cuddureddi“.
Tradycyjnie ciasto przygotowuje się z użyciem smalcu, jednak osoby unikające tego tłuszczu, mogą zastąpić go z powodzeniem masłem. Można użyć również tych dwóch rodzajów tłuszczu w podobnych proporcjach.
Przygotowanie cuddura cu l’ova z pewnością będzie świetną zabawą dla całej rodziny!
Cuddura cu l’ova
Składniki
- 500 g mąki 00
- 4 nieduże jajka
- 150 g smalcu lub masła lub w proporcji 1:1
- 7 g suchych drożdży
- 175 g cukru
- skórka z jednej cytryny
- posypka do dekoracji
- 20 ml mleka
- białko z jednego jajka
- ugotowane jajka w zależności od ilości ciasteczek
Instrukcja
- Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj cukier, drożdże i skórkę z cytryny
- Dodaj miękki smalec lub masło i jajka lekko roztrzepane widelcem
- Ugniataj ciasto kilka minut do całkowitego wymieszania składników i uzyskania jednolitej konsystencji
- Zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na około 30 minut
- Oderwij około 100 g ciasta, resztę pozostawiając pod przykryciem
- Rozwałkuj ciasto na grubość około centymetra i wytnij nożem lub radełkiem do ciast oczekiwany kształt (dla wygody użyj wydrukowanego lub narysowanego szablonu)
- Na środek przygotowanego ciasteczka włóż jajko, wytnij z rozwałkowanego ciasta dwa paski, przełóż przez jajko "na krzyż" i przyklej do ciasta
- Wymieszaj białko z odrobiną jajka i wysmaruj pędzelkiem ciastka wszędzie oprócz jajka, a następnie posyp obficie kolorową posypką
- Piecz w piekarniku w trybie góra-dół bez termoobiegu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180°C do uzyskania złocistego koloru (około 25 minut)