Go Back

Parmigiana di melanzane alla palermitana

Porcje 4
Czas przygotowania 1 godzina

Składniki

  • 4 bakłażany
  • 600 g passaty pomidorowej z wysokiej jakości pomidorów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g parmezanu
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia bakłażanów

Instrukcja

  • Bakłażany pokrój na podłużne plastry grubości niecałego centymetra, wcześniej obierając je z dwóch strony (tak by zewnętrzne plastry nie miały grubej skórki)
    Bakłażany
  • Pokrojone bakłażany posól i umieść w cedzaku obciążając talerzykiem i np. butelką wody, pozostaw na min. 45 minut, następnie opłucz i osusz ręcznikiem papierowym
  • Smaż bakłażany na złoty kolor z obu stron na dużej ilości oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (na Sycylii powszechne jest smażenie na oleju arachidowym, który jednak w Polsce jest drogi i słabo dostępny)
    Smażenie bakłażana
  • Pozwól bakłażanom ocieknąć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czerwoną cebulę i przekrojony na pół ząbek czosnku, smaż na średnim ogniu kilka minut aż cebula zmięknie, po czym usuń ząbek czosnku
  • Dodaj passatę i redukuj kilkanaście minut na średnim ogniu, uważając by pomidory się nie przypaliły
  • Dno brytfanki posmaruj sosem pomidorowym, a następnie wykładaj kolejno: bakłażany, sos, parmezan, świeżą bazylię aż do wyczerpania składników
    Przygotowanie parmigiany
  • Parmigianę zapiekaj przez około 25-30 minut bez przykrycia, w piekarniu nagrzanym do 180-200 °C (w zależności od mocy piekarnika)
  • Danie jest gotowe i można podawać je od razu lub w późniejszym czasie na zimno - parmigiana może spędzić w lodówce 2-3 dni. Smacznego!
Kuchnia: kuchnia palermitańska, kuchnia sycylijska