Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj cukier, drożdże i skórkę z cytryny
Dodaj miękki smalec lub masło i jajka lekko roztrzepane widelcem
Ugniataj ciasto kilka minut do całkowitego wymieszania składników i uzyskania jednolitej konsystencji
Zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na około 30 minut
Oderwij około 100 g ciasta, resztę pozostawiając pod przykryciem
Rozwałkuj ciasto na grubość około centymetra i wytnij nożem lub radełkiem do ciast oczekiwany kształt (dla wygody użyj wydrukowanego lub narysowanego szablonu)
Na środek przygotowanego ciasteczka włóż jajko, wytnij z rozwałkowanego ciasta dwa paski, przełóż przez jajko "na krzyż" i przyklej do ciasta
Wymieszaj białko z odrobiną jajka i wysmaruj pędzelkiem ciastka wszędzie oprócz jajka, a następnie posyp obficie kolorową posypką
Piecz w piekarniku w trybie góra-dół bez termoobiegu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180°C do uzyskania złocistego koloru (około 25 minut)