Go Back

Cuddura cu l'ova

Porcje 10
Czas przygotowania 1 godzina 30 mins
Czas gotowania 1 godzina

Składniki

  • 500 g mąki 00
  • 4 nieduże jajka
  • 150 g smalcu lub masła lub w proporcji 1:1
  • 7 g suchych drożdży
  • 175 g cukru
  • skórka z jednej cytryny
  • posypka do dekoracji
  • 20 ml mleka
  • białko z jednego jajka
  • ugotowane jajka w zależności od ilości ciasteczek

Instrukcja

  • Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj cukier, drożdże i skórkę z cytryny
  • Dodaj miękki smalec lub masło i jajka lekko roztrzepane widelcem
  • Ugniataj ciasto kilka minut do całkowitego wymieszania składników i uzyskania jednolitej konsystencji
  • Zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na około 30 minut
  • Oderwij około 100 g ciasta, resztę pozostawiając pod przykryciem
  • Rozwałkuj ciasto na grubość około centymetra i wytnij nożem lub radełkiem do ciast oczekiwany kształt (dla wygody użyj wydrukowanego lub narysowanego szablonu)
  • Na środek przygotowanego ciasteczka włóż jajko, wytnij z rozwałkowanego ciasta dwa paski, przełóż przez jajko "na krzyż" i przyklej do ciasta
  • Wymieszaj białko z odrobiną jajka i wysmaruj pędzelkiem ciastka wszędzie oprócz jajka, a następnie posyp obficie kolorową posypką
  • Piecz w piekarniku w trybie góra-dół bez termoobiegu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180°C do uzyskania złocistego koloru (około 25 minut)
Kuchnia: kuchnia sycylijska