Go Back

Makaron z pesto i krewetkami

Porcje 2
Czas gotowania 20 mins

Składniki

  • 200 g makaronu busiate trapanesi
  • 225 g białych krewetek
  • 60 g pesto z pistacji
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 15 g posiekanych pistacji opcjonalnie, do posypania dania

Instrukcja

  • Krewetki opłucz zimną wodą, rozdziel jeśli są sklejone i daj im chwilę by odtajały, osusz ręcznikiem
  • W garnku nastaw wodę i gotuj makaron, uważając by nie rozgotować - powinien być al dente
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj przekrojony ząbek czosnku i krewetki, smaż tylko kilka minut co jakiś czas mieszając
  • Wyłącz ogień, wyjmij i wyrzuć ząbek czosnku, dodaj pesto i dokładnie wymieszaj (jeśli chcesz by danie było bardziej kremowe dodaj nieco wody z gotowania makaronu)
  • Makaron odcedź i przełóż na patelnie, wszystko dokładnie wymieszaj by pesto dokładnie oblepiło makaron
  • Przełóż danie na talerz, udekoruj posiekanymi pistacjami i kilkoma listkami bazylii - smacznego!
Kuchnia: kuchnia sycylijska