Go Back

Cotoletta di melanzane - bakłażan w panierce

Porcje 3
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 mins

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 40 g parmezanu
  • 80 g bułki tartej
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Instrukcja

  • Bakłażana pokrój w plastry grubości ok. 1 cm, każdy krążek posól i umieść w durszlaku pod obciążeniem (np. talerzykiem i butelką wody) na 45-60 minut
    bakłażany w durszlaku
  • Plastry bakłażana opłucz, a następnie osusz ściereczką lub papierowym ręcznikiem
    Osuszanie bakłażanów
  • Obtaczaj każdy plaster bakłażana kolejno w mące, jajku doprawionym solą i pieprzem, a na końcu w bułce tartej wymieszanej z drobno startym parmezanem
    Opanierowane bakłażany
  • Smaż bakłażany na gorącym oleju do uzyskania złocistego koloru z obu stron
    smażone bakłażany
  • Usmażone bakłażany odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
  • Posól bakłażany do smaku - danie jest gotowe. Smacznego!