Go Back

Insalata di arance e finocchi – sycylijska sałatka z pomarańczy

Porcje 3
Czas przygotowania 30 mins

Składniki

  • 2 pomarańcze
  • 2 nieduże bulwy kopru włoskiego
  • pół czerwonej cebuli
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Instrukcja

  • Obierz pomarańcze, podziel na kawałki i pozbądź się białej skórki - jest ona gorzka i włóknista (ja przekroiłem każdą cząstkę na pół i palcami pozbyłem się skórki)
  • Każdy plasterek pomarańczy pokrój na 2-3 części i przełóż do miski
  • Pozbądź się zewnętrznej warstwy z kopru włoskiego, pokrój koper na cienkie plasterki i dodaj do pomarańczy
  • Dodaj pokrojoną w talarki czerwoną cebulę i przekrojone na pół czarne oliwki
  • W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, pieprz i oregano, a następnie przelej całość do pozostałych składników
  • Gotowe danie przełóż na talerz, oprósz lekko solą i podaj jako przystawkę lub dodatek do obiadu - smacznego!