Go Back

Kuskus z warzywami

Porcje 4
Czas przygotowania 45 mins
Czas gotowania 20 mins

Składniki

  • 250 g kuskusu
  • 300 ml wrzącej wody
  • 30 g masła
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka lub 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej
  • 1 marchewka
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • pomidorki koktajlowe ilość według uznania :)
  • sól
  • kurkuma

Instrukcja

  • Bakłażana pokrój w kostkę ok. 1x1 cm, posól i odstaw w cedzaku na około 30 minut, po tym czasie opłucz i osusz
    warzywa
  • Cebulę, paprykę i marchewkę pokrój w drobną kostkę i smaż na rozgrzanym oleju, ok. 3-5 minut na średnim ogniu
    sycylijski kuskus
  • Pokrój cukinię w kostkę podobną jak bakłażana i razem z bakłażanem dodaj do smażących się warzyw
  • Smaż około 10 minut pod przykryciem, na średnim ogniu, często mieszając - zwróć uwagę by warzywa były usmażone ale wciąż chrupiące
    warzywa na patelni
  • Pod koniec smażenia posól do smaku i dodaj pomidorki koktajlowe, po chwili wyłącz ogień
  • Do kuskusu dodaj sól, nieco kurkumy, masło, oliwę i zalej wrzącą wodą. Wymieszaj i pozostaw pod przykryciem około 3 minuty
  • Wymieszaj kuskus, dodaj warzywa i wymieszaj wszystko razem. Danie możesz jeść od razu lub później na zimno. Na talerzu ozdób kilkoma listkami świeżej bazylii. Smacznego!