Go Back

Pasta z bakłażana

Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 30 mins

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 50 g sera pecorino lub parmezanu
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • liście świeżej bazylii około 20 listków
  • sól
  • pieprz

Instrukcja

  • Bakłażany przekrój na pół i ponakłuwaj widelcem
  • Piecz bakłażany ok. 30-35 minut w temperaturze 200 st (góra-dół)
  • Wydrąż miąższ z bakłażanów za pomocą łyżki i odsącz z nadmiaru wody
  • Połącz składniki - miąższ z bakłażana, oliwę, sól, pieprz, ząbek czosnku i starty ser
  • Zmiksuj przy użyciu blendera do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji
  • Podawaj ze świeżym pieczywem